Dostupni linkovi

Dvadeset godina od stradanja Srba u Bradini


Dušanka Žuža ispred spomenika ubijenim Srbima u Bradini, maj 2012., foto: Mirsada Ćosić
Dušanka Žuža ispred spomenika ubijenim Srbima u Bradini, maj 2012., foto: Mirsada Ćosić
U Bradini, kod Konjica, obilježena je 20. godišnjica stradanja Srba na ovom području.

Na Spomen ploči ispisano je 88 imena žrtava srpske nacionalnosti, koje su ubili pripadnici ARBiH i HVO-a. Dušanka Žuža, u ovom zločinu, izgubila je sina i muža.

„Ne može se to opisati. Izgubila sam sina i muža - dijete koje je bilo nevino, imalo je 13 godina. Bila sam u školi ovdje, u zatvoru. Sa djecom. Samo se jedan strana kažnjava, a ova kao da su se sami poubijali naši“, kaže Dušanka Žuža.

I Dragoljub Kuljanin izgubio je svoje najmilije.

„Izgubio sam svoje najmilije ovdje. Živim sad u Bratuncu, a svake godine dolazim ovdje na ovo tužno mjesto. Ne može niko živ preboljeti naše rane. Kome da pričamo? Kome da se obraćamo?“, rezignirano kaže Dragoljub Kuljanin.

„U Tužiteljstvu BiH prošle godine je donesena naredba o sprovođenju istrage protiv više osoba osumnjičenih za ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti na području Bradine i drugih lokacija. Radi se o događajima iz 1992. godine, a počinjeni ratni zločini odnose se na ubojstva, progone, nezakonita zatvaranja, silovanja, pljačkanja, uništavanje imovine, te druga kaznena djela počinjena nad civilnim stanovništvom srpske nacionalnosti“, navodi portparol Tužiteljstva Bosne i Hercegovine Boris Grubešić.

Bosiljka Mrkajić na obilježavanju ove tužne godišnjice oživjela je rane na stradanje njenog supruga, čije kosti još nisu pronađene:

„Nažalost. I dalje boli. Nisam našla i što je najteže, još ništa se ne zna. Tragamo i sad, ali bezuspješno, nema ništa.“

Bosiljka Mrkajić, foto: Mirsada Ćosić
Bosiljka Mrkajić, foto: Mirsada Ćosić
Kako ističe Bosiljka, nakon što je doveden u Sportsku salu u Konjicu gdje su bili zarobljenici srpske nacionalnosti, od tada mu se i gubi svaki trag:

„Pa u sali u Konjicu, kad su ih uveče doveli. I nikakvog traga, niko još ništa neće da kaže, a mora neko da zna, ali eto.“

Na pitanje očekuje li istinu, Bosiljka odgovara:

"Nadam se, ali hoću li ja to dočekati, ne znam. Možda će djeca. Više sam prosto izgubila nadu.“

Samo nekoliko povratnika

Prva optužnica na Bradini podignuta je protiv Miralema Macića, koji je bio pripadnik rezervnog sastava Stanice javne bezbjednosti u Konjicu, o čemu Grubešić kaže:

„U tom predmetu je suđenje bilo u tijeku, ali je postupak obustavljen zbog smrti tog optuženog. On se također teretio za ratne zločine počinjene nad žrtvama srpske nacionalnosti u Bradini, ali je prije nekoliko mjeseci zbog njegove smrti taj postupak obustavljen.“

"Nekome u BiH ne odgovara da istina dođe na vidjelo i da konačno oni koji su činili ratne zločine odgovaraju“, navodi Staša Košarac.

„Ovi ljudi su bili na svojim ognjištima i očigledno su nekome smetali na ovim prostorima. Nedopustivo je da ovakav zločin ne bude kažnjen. Moramo biti svjesni činjenice da očigledno taj proces u Tužilaštvu BiH jeste u zastoju, da imamo situaciju da su mnogi koji su optuženi za ratne zločine na ovom podneblju umrli - i sasvim jasno je da imamo pravo da ukažemo na tendenciju da nekome u BiH ne odgovara da istina dođe na vidjelo i da konačno oni koji su činili ratne zločine odgovaraju“, navodi šef Koordinacionog tima za istraživanje ratnih zločina RS-a Staša Košarac.

Dušan Milunović, pomoćnik ministra rada i boračko invalidske zaštite u Vladi RS-a, prisustvovao je obilježavanju 20. godišnjice stradanja Srba u Bradini.

„U dva dana na ovim prostorima ubijeno je 47 civila, a oko 170 je deportovano i zatvoreno u logor, gdje su mnogi fizički i psihički zlostavljani, a četvorica njih su neposredno poslije toga i podlegli“, podsjetio je Dušan Milunović.

Do izbijanja rata, na području Bradine živjelo je 800 stanovnika srpske nacionalnosti, kaže Dragan Subotić, predsjednik Udruženja Srba povratnika „Neretva“ Konjic:

„Sada ima nekoliko povratnika, i to troje, četvero je stalno, a povremeno dolaze četvero, petero.“

Nedavno je u Bradini obnovljena kuća Biljane i Dragana Mrkajić. Kada je riječ o povratku, Dragan kaže:

„Razmišljamo, vidjećemo kako će biti stanje. Pa sad-zasad teško, ali možda će biti bolje - svi se nadamo.“

I drugi Srbi o povratku kažu:

„Ma kakvi, gdje bih se ja vratila?“

„Nemoguće skroz.“


Dvadeseta godišnjica stradanja Srba u Bradini obilježena je i paljenjem svijeća za sve žrtve na ovom području konjičke općine.

*********
Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR).

Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.
  • Slika 16x9

    Mirsada Ćosić

    (Konjic, 1970) Diplomirala na Fakultetu političkih nauka, Odsjek za žurnalistiku. Za Radio Slobodna Evropa počela raditi 2000. godine. Nakon nekoliko mjeseci angažovana i za TV Liberty. U radijskom iskustvu najveći značaj ima upravo saradnja sa RSE.

XS
SM
MD
LG