Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Sve stranke u RS spremne izaći na vanredne izbore


Milorad Dodik
U RS vidljiva je sve veća zabrinutost da bi se događanja naroda moglo desiti i u ovom bh. entitetu. Kako bi se spriječila eskalacija nagomilanog nezadovoljstva građana teškom ekonomskom situacijom, opozicija je pozvala vlast da raspiše prijevremene izbore. Sve parlamentarne stranke u RS spremne su da izađu na prijevremene izbore. Ali na njih različito gledaju vlast i opozicija.

Iako vlast u RS nastoji prikazati situaciju u ovom bh. entitetu mnogo boljom nego što ona jeste, statistika je neumoljiva. Broj nezaposlenih od 145.343 u 2010. godini popeo se na kraju 2013. godine na 151.290. Istovremeno, u ovom periodu broj zaposlenih je sa 244.453 pao na 238.640.

Upozoravajući da bi se događaji slični onim u Federaciji BiH mogli desiti i u RS, predsjednik Srpske demokratske stranke Mladen Bosić ocijenio je da se vlasti zavaravaju tvrdeći da je situacije u RS dobra i stabilna:

„Nažalost, mi osjećamo pritisak građana koji su možda čak i nezadovoljniji nego ovi u Federaciji što se tiče socijalne i ekonomske situacije i njihovog položaja. I taj pritisak postaje sve veći. Milorad Dodik i vlasti RS zabadaju glavu u pijesak i ponašaju se kao noj ne želeći da prihvate činjenicu da su podjednako nezadovoljni građani RS. Zato mi smatramo, kada se završi ovo u Federaciji, da je velika vjerovatnoća da nešto slično krene u RS", rekao je Bosić.

I ekonomista Damir Miljević smatra da je socijalno-ekonomska situacija u RS mnogo gora nego prije nekoliko godina:

„Nije potrebno trošiti puno riječi na ekonomsku i na socijalnu situaciju u RS. Minimalna penzija je 160 maraka, dodatak na tuđu njegu je još uvijek 43 marke, broj nezaposlenih je ogroman, a RS je dva puta zaduženija od Federacije po glavi stanovnika“, ocjenjuje Miljević.

Predsjednik Republike Srpske i SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da je spreman da prihvati inicijativu opozicije, ali pod uslovom da se nakon prijevremenih u maju, održe i redovni izbori u oktobru:

„To znači da se odražavaju prijevremni izbori u RS, a ne vanredni - jer nije vanredna situacija. Nikakva vanredna nije u RS. To znači da idemo na izbore, i da idemo ponovo u oktobru na izbore“, rekao je Dodik.

Dvostruki izbori nemaju smisla

Opozicija u RS je jedinstvena je u stavu da bi najoptimalnije rješenje za izlazak iz krize u kojem se nalaze oba bh. entiteta bilo održavanje prijevremenih izbora sa mandatom od četiri godine.

„Vanredna situacija itekako jeste. Ako to Milorad Dodik ne vidi, onda je to ozbiljan problem. Ali za tu vanrednu situaciju predviđeni su prijevremeni izbori, koje zagovara SDS, izbori na kojima bi bili izabrani novi predstavnici naroda, koji bi taj posao radili četiri godine,a ne dva mjeseca, kao što bi to želio Milorad Dodik“, kaže potpredsjednik SDS-a Ognjen Tadić.

„Mislim da izbori dva puta u par mjeseci nemaju nikakvog smisla, da je je to ismijavanje i izigravanje naroda, da je to zloupotreba sadašnje opšte situacije. I to je nerazumno trošenje para. Takav prijedlog je mogao doći samo od partije koja se inače izigravala sa narodom i trošila njegove pare, a to je bio SNSD“, navodi predsjednik Partije demokratskog progresa Mladen Ivanić.

„Ne da se ponovo vrše izbori u oktobru jer bi to bilo bacanje para, vlada i većina koja bi bila formirana od maja do okrobra gotovo da ne bi ništa mogla uraditi. To bi bio besmislen potez. Ali smo za vanredne izbore koji bi bili validni naredne četiri godine“, kaže potpredsjednik NS RS i član SDA Ramiz Salkić.

Damir Miljević smatra da prijevremeni izbori ne bi imali smisla s obzirom da je do redovnih ostalo osam mjeseci:

„Pogotovo ako se u međuvremenu neće ništa raditi na promjeni političkog ambijenta, odnosno onih zakona i ponašanja koji su i doveli do opravdanoga protesta građana“, kaže Miljević.

Da bi se održali prijevremenih izbori, trebalo bi izmijeniti i izborne zakone države i entiteta, što može uraditi samo aktuelna vlast. Ali, na izmjene izbornih zakona različito gledaju dvije najveće stranke u oba bh. entiteta - SDP BiH i SNSD.

Opozicija se zbog toga pribojava da je priča o prijevremenim izborima samo pokušaj vladajućih struktura u BiH da smire situaciju i ponovo odvuku pažnju građana sa njihovih problema na svoj teren.
  • 16x9 Image

    Erduan Katana

    Novinarstvom se bavi od 1996. godine, kada radi u magazinu "Novi prelom" u Banjaluci koji je u to vrijeme bio jedna od rijetkih opozicionih novina u Republici Srpskoj. Od 2000. dopisnik Radija Slobodna Evropa iz Banjaluke. Obrađuje političke i društvene teme.

Pogledajte komentare (14)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG