Dostupni linkovi

Misteriozna igrica 'Plavi kit' stigla i do tinejdžera na Kosovu


Rizična online igrica “Plavi kit”, poreklom iz Rusije, obično targetira decu koju, kako se smatra, potom pokušava da natera na samoubistvo
Rizična online igrica “Plavi kit”, poreklom iz Rusije, obično targetira decu koju, kako se smatra, potom pokušava da natera na samoubistvo

Tekst: Ariana Kasapolli i Amra Zejneli

Kosovske vlasti saopštile su da je prijavljeno šest slučajeva u kojima su mladi bili plen takozvane igrice "Plavi kit" (Blue Whale). U jednom slučaju dogodilo se da je dete zaradilo ogrebotinu na ruci.

Rizična online igrica “Plavi kit”, poreklom iz Rusije, obično targetira decu koju, kako se smatra, potom pokušava da natera na samoubistvo. Nedavno je počela da se širi i u Evropi.

Igrica počinje time što se pošalje zahtev za igranje putem društvenih mreža.

Jedan takav zahtev dobio je i šesnaestogodišnji T.G. iz Prizrena.

“Dobio sam zahtev igrice 'Plavi Kit' putem društvenih mreža, ali taj zahtev nisam prihvatio. Bio sam informisan o riziku ove igrice putem medija. Nisam prihvatio da je igram a slučaj nisam prijavio policiji”, kaže on.

U međuvremenu, na društvenim mrežama na Kosovu počele su da se šire i lažne igrice pod istim imenom.

Dardan Hasku, inače dobar poznavalac društvenih mreža, za Radio Slobodna Evropa kaže da je prijavio mnoge takve lažne pozive za igru.

“Najpre sam počeo da istražujem da li 'Plavi kit' ima svoj profil, posebno na Instagramu koji je popularniji među mlađom generacijom od Facebook-a. Bilo ih je na destine. Ova igra počela je da se širi kao virus u drugim državama, i te zemlje su promenile pravila igre. Tako da je i na Kosovu nekoliko entuzijasta, ne znajući šta rade, počelo da otvara profile gde su postavljali slike raznih telesnih ogrebotina, i takođe slali na stotine zahteva sa porukama kako da se igra ova igrica”, kaže Hasku.

“Deca su najpre počela da se igraju iz znatiželje, ali verujem da niko nije igrao do kraja, odnosno niko nije izvršio samoubistvo, već su pozivali na ogrebotine”, dodaje on.

Od znatiželje do samopovređivanja, pa i samoubistva: Jedan od "koraka" igrice "Plavi kit"
Od znatiželje do samopovređivanja, pa i samoubistva: Jedan od "koraka" igrice "Plavi kit"

Hasku je prijavio nekoliko lažnih profila ove igrice, a na desetine njih već je zatvoreno.

Psiholozi na Kosovu kažu da ova igrica najviše šteti deci koja nisu emotivno stabilna.

„Vlasti su saopštile da je šest identifikovanih slučajeva, ali mislim da ih je mnogo više. Policija međutim ne može sama da identifikuje slučajeve bez saradnje roditelja ili staratelja“, kaže psiholog Besnik Peci.

Policija je upravo roditelje pozvala da zaštite svoju decu i onemoguće im pristup rizičnim internet igricama.

Portparol kosovske policije, Baki Keljani, upozorava na poseban oprez.

„Na osnovu informacija koje su dostupne javnosti, u Rusiji je 130 dece izvršilo samoubistvo nakon igranja ove igrice. Kako bi se to sprečilo, izdali smo saopštenje sa objašnjenjem o ovog igrici i informisali smo roditelje kako da zaštite svoju decu. Nakon toga prijavljeno je šest slučajeva. Još uvek ne znamo li ima drugih", kaže Keljani.

Administratori koji su stvorili ovu igricu predmet su krivičnog gonjenja u različitim delovima sveta.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG