Dostupni linkovi

Igrica za decu ' Plavi kit' koja podstiče na samoubistvo i na Kosovu


Plavi kit, igrica koja podstiče djecu na samoubistvo

Rizična online igrica “Plavi kit” poreklom iz Rusije a koja tera decu na samoubistvo postala je rizik i za decu na Kosovu.

Nakon upoznavanja javnosti u petak u vezi igre „Plavi kit“, Policija Kosova je saopštila da je samo tokom današnjeg dana prijavljeno šest slučajeva povezanih sa tom igrom pri Regionalnom direktorijatu u Prištini, a moguće je da ima još neprijavljenih slučajeva.

Kada koriste ovu igru deca u roku od 50 dana dobijaju različite zadatke kao što su gledanje horor filmova, a zatim samopovređivanje urezivanjem pravog kita na rukama, a sve se završava pozivom administratora ove igrice na samoubistva.

Na osnovu informacija policije i prvih provera, u jednom slučaju se desilo da je dete imao ogrebotinu na ruku, a žrtva je rekla da poznaje još jedno dete koje je upoznato sa tom igricom ili koje igra istu igricu.

Kako bi se sprečili ovi slučajevi i kako ne bi došlo do tragedije, Policija Kosova apeluje kod svih roditelja i odgovornih osoba na dodatnu pažnju i kontrolu nad decom tokom korišćenja interneta ili društvenih mreža.

Policija je takođe angažovala nove jedinice koje se bave istragom ovog slučaja.

Policija je upozorila da se ova igrica veoma brzo širi širom sveta, a da je došla i na evropski kontinent.

Ruski mediji su preneli da je najmanje 130 dece izvršilo samoubistvo, nakon što su počeli da igraju tu igricu.

XS
SM
MD
LG