Dostupni linkovi

Desetine hiljada ljudi na trećem protestu protiv nasilja u Beogradu


'Svima je prekipelo': Treći protest protiv nasilja u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:24 0:00

'Svima je prekipelo': Treći protest protiv nasilja u Beogradu

Desetine hiljada građana izašlo je pod parolom "Srbija protiv nasilja" na ulice Beograda na poziv dela opozicije, dok je predsednik Srbije Aleksandar Vučić održao miting sa pristalicama svoje Srpske napredne stranke u Pančevu nadomak Beograda.

Razlog za protest "Srbija protiv nasilja" je nezadovoljstvo reakcijom vlasti nakon dva masovna ubistva početkom maja u kojima je ubijeno 18 osoba.

Tokom protesta bili su blokirani Gazela, najprometniji most na autoputu u Beogradu, i Brankov most koji spaja Novi Beograd sa centrom grada.

Mani deo učesnika protesta nastavio je blokadu dela autoputa od kongresnog Centra Sava do "Štark" arene na Novom Beogradu i u kasnim večernjim satima.

Manji deo učesnika protesta nastavio je blokadu dela autoputa u Beogradu, 19. maj 2023.
Manji deo učesnika protesta nastavio je blokadu dela autoputa u Beogradu, 19. maj 2023.

Građani su tokom protesta povremeno uzvikivali "Vučiću ostavka" i "Vučiću odlazi".

Okupljanje je počelo ispred Skupštine Srbije odakle je kolona krenula pored Vlade Srbije ka Gazeli, preko Novog Beograda do Brankovog mosta.

Procenjuje se da je kolona bila duža od dva kilometra. Dok je čelo kolone bilo kod kongresnog Sava centra na Novom Beogradu, kraj kolone je i dalje bio u ulici Kneza Miloša koja je nedaleko od Skupštine Srbije.

U isto vreme kada je počeo protest "Srbija protiv nasilja", predsednik Srbije Aleksanadar Vučić govorio je na mitingu njegove Srpske napredne stranke u Pančevu, nadomak Beograda.

Vučić je rekao da je od službi sa Istoka dobio podatke da su protesti u Srbiji pokušaji obojenih revolicija. On nije rekao o kojim je službama reč.

Dan uoči protesta u Skupštini Srbije počela je rasprava o bezbednosnoj situaciji u zemlji i okolnostima koje su dovele do dva zločina.

Sednica Skupštine na kojoj bi se raspravljalo o bezbednosti bila je jedan od zahteva protesta.

Među ostalim zahtevima su ostavka ministra policije Bratislava Gašića i direktora Bezbednosno informativne agencije Aleksandra Vulina.

Traži se i smena Regulatornog tela za elektronske medije, gašenje tabloida koji propagiraju nasilje i krše kodeks i oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama Pink i Happy.

Zahteva se i ukidanje programa koji promovišu nasilje, poput rijalitija.

'Tu smo da kažemo 'ne' nasilju': Novi protest u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:12 0:00

Nakon tragedije u osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" ministar prosvete Branko Ružić je podneo ostavku.

13-godišnji učenik ubio je 3. maja osam đaka i radnika obezbeđenja a ranio je šest učenika i nastavnicu. Jedna povređena devojčica je kasnije preminula i ona je deseta žrtva.

Napadač je smešten na Kliniku za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu u Beogradu.

Dan kasnije, 4. maja, u selima Malo Orašje i Dubona kod Beograda 21-godišnji napadač je ubio osam, a ranio 14 osoba. Napadač je uhapšen i priznao je zločin.

Vlast je nakon toga pojačala prisustvo policije u školama i pozvala građane da policiji predaju oružje.

XS
SM
MD
LG