Dostupni linkovi

Petković tvrdi da je Srbija bila spremna za dogovor sa Kosovom


Direktor Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Petar Petković
Direktor Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Petar Petković

Direktor Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Petar Petković izjavio je da je Srbija bila spremna da se dogovori sa Kosovom o ličnim dokumentima i registarskim tablicama tokom razgovora na visokom nivou u Briselu 18. avgusta.

On je naveo da su predstavnici Beograda bili spremni da prihvate da Priština Srbima koji imaju prebivalište u Srbiji izdaje ulazno-izlazni dokument na graničnim prelazima.

Kako je objasnio, to je rešenje iz Sporazuma o slobodi kretanja koji su 2011. godine potpisali pregovarači Srbije i Kosova Borko Stefanović i Edita Tahiri.

Takvu praksu Beograd već primenjuje od 2011. za Albance koji imaju kosovsku ličnu kartu.

Petković je, međutim, rekao da to ne može da važi za Srbe koji žive na Kosovu, konkretno na severu Kosova. Kako je rekao oni "nisu Srbi koji tranzitno putuju u treću zemlju".

"Ali to ne važi za Srbe koji žive na Kosovu, njima niko nema pravo da ukida sprsku ličnu kartu", poručio je Petković.

Prema njegovim rečima beogradska delegacija je i za registarske tablice predlagala rešenje iz sporazuma iz 2011. da Srbi sa prebivalištem na Kosovu mogu da biraju između RKS ili KS tablica.

"Mi smo sada predložili da se svi vlasnici vozila koji imaju KM (Kosovska Mitrovica) tablice preregistruju na KS, statusno neutralne UNMIK-ove tablice po Repoluciji 1244. Kurti je to kategorički odbio", rekao je Petković.

Šta građanima na severu Kosova donosi preregistracija vozila?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:51 0:00

U severnom delu Kosova, naseljenom većinom srpskim stanovništvom, procenjuje se da ima 10.000 automobila sa registarskim tablicama sa imenima gradova Kosova, kao što su PR (Priština), KM (Kosovska Mitrovica) i drugi.

Prema odluci Vlade Kosova građani koji imaju automobile sa registarskim tablicama sa skraćenicama gradova Kosova – koje izdaje Srbija – trebalo bi od 1. septembra da preregistruju svoje automobile na registarske tablice RKS (Republika Kosovo).

U Briselu je 18. avgusta održan dijalog predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Albina (Albin) Kurtija pod pokroviteljstvom Evropske unije (EU).

Na tom sastanku nije postignut dogovor o srpskim registarskihm tablicama i dokumentima. Međutim, Vučić i Kurti su se saglasili da razgovore nastave narednih dana.

Petković je najavio da će se predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratiti u nedelju 21. avgusta. Prethodno će u Beogradu održati sastanak sa predstavnicima kosovskih Srba.

Kosovska vlada je nakon sastanka u Briselu saopštila da je prva tema na dnevnom redu bila o Opštem okviru sporazuma bizmeđu Kosova i Srbije.

"Premijer Kurti je naglasio da ovaj sporazum treba da bude pravno obavezujući za potpunu normalizaciju odnosa uz međusobno priznavanje u fokusu. On je predstavio nekoliko poglavlja sa relevantnim elementima koje ovaj okvir treba da sadrži", navodi se.

"Druga tema bila su aktuelna politička i bezbednosna pitanja za koje je premijer Kurti ukazao na značaj zakonitosti i ustavnosti u našoj zemlji kao garancije mira, bezbednosti i jednakosti za sve građane bez razlike", ističe se u saopštenju.

Kosovska vlada je za 1. septembar najavila ponovni pokušaj sprovođenja odluke o registarskim tablicama u sredinama sa većinskim srpskim stanovništvom.

Dijalog u Briselu usledio je tri nedelje nakon porasta tenzija na severu Kosova, pošto su lokalni Srbi 31. jula podigli barikade kako bi se suprotstavili odlukama Vlade Kosova o srpskim registarskim tablicama i dokumentima.

Srbija i Kosovo vode dijalog o normalizaciji odnosa pod pokroviteljstvom EU koji treba da rezultira pravno obavezujućim sporazumom. Kosovo je proglsilo nezavisnost od Srbije 2008. godine.

XS
SM
MD
LG