Dostupni linkovi

Pusić: Pelješki most se može graditi novcem iz EU


Vesna Pusić
Vesna Pusić
Pelješki most se može graditi sredstvima iz europskih fondova, ali politička odluka o tome ovisi o argumentaciji koju Hrvatska treba podastrijeti Europskoj uniji, odnosno, hoće li Hrvatska ispuniti uvjete za financiranje, izvijestila je hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, nakon razgovora u Bruxellesu s povjerenikom za regionalni razvoj Johannesom Hahnom. Istodobno u Zagrebu ministar komunikacija i prometa BiH Damir Hadžić poručio je kako hrvatskoj javnosti mora biti jasno da je rješavanje graničnih pitanja između Hrvatske i BiH preduvjet gradnje Pelješkog mosta.

"Most se može kandidirati za sredstva iz europskih fondova pod uvjetom da izradimo studije koje pokazuju da je to najbolje rješenje. Najbolje rješenje ne znači samo u financijskom smislu, nego se moraju uzeti u obzir cijeli niz elemenata - politička i tehnička izvedivost, pitanje zaštite okoliša itd.", rekla je hrvatska ministrica vanjskih i europskh poslova Vesna Pusić nakon razgovora s povjernikom za regionalni razvoj Johannesom Hahnom.

Ministrica Pusić je izrazila uvjerenje da Hrvatska može već do kraja godine izaći sa studijom, jer se tu ne počinje ispočetka.

„Ta studija ne treba uzeti u obzir samo izgradnju mosta, nego i koridor kroz neumsko područje, kombinaciju koridora i trajekta, sva moguća rješenja", naglasila je Pusić.

Dobra vijest za Pelješki most iz Bruxellesa, loša iz Zagreba sa sastanka čelnika ministarstva prometa Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Ministar komunikacija i prometa Damir Hadžić izjavio je, nakon sastanka u Zagrebu sa svojim hrvatskim kolegom, ministrom prometa Sinišom Hajdaš Dončićem, kako je gradnja Pelješkog mosta uvjetovana rješavanjem graničnih pitanja između Bosne i Hercegovine i Hrvatske, dodajući kako bi u slučaju gradnje prometnog koridora kroz Neum Hrvatska dobila i tzv. prometnu suverenost.

„To mora biti jasno cijeloj hrvatskoj javnosti, dakle, mi pod broj jedan nemamo dogovor o granici, posebno na ovom dijelu. Pod broj dva, mi imamo obavezu poštivanja međunarodnih konvencija, a jedna od njih je međunarodna konvencija UN o pravu na nesmetan pristup otvorenom moru", naglasio je bh. ministar Hadžić.

"Nadam se", kazao je Hadžić, "da je Vlada Zorana Milanovića dovoljno pametna da neće i treći put postavljati kamen temeljac za Pelješki most bez postignutog dogovora sa Bosnom i Hercegovinom. Suverenitet BiH ne može biti ugrožen i kao suverena zemlja tražimo ispunjenje tih uvjeta bez kojih se ne može graditi Pelješki most.“

Hadžić je ustvrdio da BiH ničim ne ucjenjuje Hrvatsku i da BiH ne želi Hrvatskoj biti ono što je njoj Slovenija, ali je poručio kako očekuje da se u sklopu rješavanja pitanja Neumskog koridora riješi i pitanje slobodnog pristupa Luci Ploče za Bosnu i Hercegovinu, odnosno da hrvatska konačno ratificira sporazum o posebnom statusu Luke Ploče iz 1998. godine.

Problem je prebačen na političku razinu, bez obzira hoće li Hrvatska dobiti novce za most iz Europskih fondova ili neće. Upitan kako će hrvatski politički vrh reagirati na bh. zahtjev o rješavanju granica hrvatski ministar pomorstva prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić je kazao kako je na političarima da rješavaju probleme.
Započeti radovi na gradnji mosta, foto: Vojko Bašić/CROPIX
Započeti radovi na gradnji mosta, foto: Vojko Bašić/CROPIX

Uoči razgovora s europskim povjerenikom hrvatska ministrica vanjskih i europskih integracija Vesna Pusić je kazala kako bi u ovom trenutku bila zadovoljna da Europska Unija potvrdi može li Hrvatska uopće kandidirati s Pelješkim mostom za sredstva iz Europskih fondova.

'Smatrala bih uspjehom službenu i definitivnu potvrdu da je projekt Pelješkog mosta tip projekta koji se, po propozicijama EU, može kandidirati za sredstva iz europskih fondova, u prvom redu strukturnih fondova. Nama za početak treba ova odluka koja je više političke prirode, a to je da 'može'," izjavila je u Bruxelessu hrvatska ministrica uoči razgovora u Europskoj komisiji.

Odgovor iz EU je stigao, Hrvatska može kandidirati Pelješki most za sredstva iz Europskih fondova, ali cijela stvar se komplicira. Prema mišljenju istaknutog prometnog stručnjaka profesora Ivana Dadića sa zagrebačkog Fakulteta prometnih znanosti, sve se to već znalo, ni gradnja mosta, a ni koridora nije jednostavno.

„To su dosta složenji problemi, Europska unija će, vjerojatno, tražiti i suverenitet nad tim koridorom vjerojatno tražiti suverenitet Republike Hrvatske, odnosno, Europske unije tako da to nije baš tako jednostavno rješenje. S druge strane i za most nije jednostavno rješenje zbog toga što će EU tražiti racionalne projekte, razumne rokove i priprema za financiranje tog mosta od strane EU trajat će poprilično dugo, vjerojatno godinu-dvije, najmanje. Dotle bi Hrvatska mogla izgraditi trajektna pristaništa, ili dograditi ono što nedostaje za trajektna pristaništa, ona ne bi čišćavala more oko Pelješca, kako neki tvrde, i mislim da bi to moglo biti jedno solidno rješenje, a moglo je biti gotovo još prije desetak godina, da smo bili malo mudriji“, ocjenjuje Dadić.
XS
SM
MD
LG