Dostupni linkovi

Krenuli radovi na Pelješkom mostu, a što s cestama?


Kineska China Road And Bridge Corporation obavezala se izgraditi most do ljeta 2021. godine
Kineska China Road And Bridge Corporation obavezala se izgraditi most do ljeta 2021. godine

Kineska kompanija započela je radove u podmorju Pelješkog mosta. Međutim, već stižu upozorenja da bi izgradnja pristupnih putova do mosta mogla kasniti, jer neki natječaji za izvođače nisu zaključeni, a na nekim na koje su već pristigle ponude nisu odabrani izvođači.

U četvrtak su započeli radovi u podmorju Pelješkog mosta - kineski izvođači napravili su prigodni vatromet, u morsko dno zabijen je prvi od pilota, cijevi promjera 20 metara koje služe za temeljenje mosta u zahtjevnom tlu, a nakon ovog duljine 76 metara zabit će se sljedeći duljine 126 metara.

Kineska China Road And Bridge Corporation obavezala se izgraditi most do ljeta 2021. godine. Očekuje se da će most – kada bude izgrađen – biti snažan poticaj razvoju Dubrovnika i okolice i južnodalmatinskih otoka, da će dodatno potaknuti turizam i ekonomiju i stanovnicima tog dijela Hrvatske učiniti život lagodnijim.

Profesorica Željka Ivošević iz Osnovne škole Petra Kanavelića u Korčuli kaže za Radio Slobodna Europa (RSE) kako jedva čeka izgradnju mosta, u prvom redu zbog toga što će izbjeći čekanje na granici u Neumu, ne samo ona i drugi domaći ljudi, nego i brojni turisti koji dolaze na hrvatski jug.

"Pogotovo stranci koji dolaze. Oni još malo dulje čekaju, jer mi smo tu domaći, vide da imaš dubrovačku registraciju pa te puste, a strance - ne. A kada dođe Schengen da se i ne govori. I ovako su ljeti na granici kod Neuma duge kolone, zna se čekati po pola sata ili sat. A to onda nama otočanima zna sve poremetiti, zato što smo uvijek vezani na neki trajekt. On doduše ljeti vozi svaki sat, ali ako zakasniš dvije minute, onda čekaš sljedeći daljnjih sat-sat i po vremena", ističe Ivošević.

I dok nitko ne dovodi u pitanje kineska obećanja oko rokova, sve su glasnija pribojavanja oko toga da do ljeta 2021. godine neće biti dovršeno 32 kilometra pristupnih putova.

Problem s pristupnim cestama na Pelješcu, a pogotovo oko Stona, prisutan je već desetak godina
Problem s pristupnim cestama na Pelješcu, a pogotovo oko Stona, prisutan je već desetak godina

Raspisana su četiri natječaja, za dva su prikupljene i ponude, za dva su još otvoreni rokovi, međutim tamo gdje su prikupljene ponude, još nisu izabrani izvođači. Najnižu ponudu za dionicu Duboka – Sparagovići vrijednu oko 65 milijuna eura poslao je Integral Inženjering iz Laktaša u BiH, a osim njih stiglo je još šest ponuda.

Ne gleda se samo cijena, već i kadrovska ekipiranost i opremljenost ponuđača, i niz drugih elemenata.

Juroslav Šegedin koji u projektu predstavlja Hrvatske ceste kao naručitelja radova o tome zašto donošenje odluke kasni.

"Tu treba jako pažljivo sagledati sve elemente tih ponuda kako se ne bi napravilo grešku u odabiru koja bi rezultirala eventualnom žalbom državnoj komisiji, što bi onda moglo dovesti do neke neželjene odgode početka radova", kaže Šegedin.

Doajen dubrovačkog novinarstva Luko Brailo za RSE kaže kako se nada da ovoga puta radovi neće stati odmah nakon svečanog početka, kao što je bilo već u tri navrata.

"Prema tome, ta priča traje već odviše godina i dobro je da se to tamo konačno počelo raditi", ističe Brailo.

Brailo podsjeća da je problem s pristupnim cestama na Pelješcu, a pogotovo oko Stona, prisutan već desetak godina, i da resorni ministri nisu baš davali precizne odgovore na novinarska pitanja, a radi se o radovima vrijednim više od pola vrijednosti Pelješkog mosta.

"Recimo, samo uokolo Stona treba izgraditi dva velika, ogromna mosta od kojih je jedan veći nego ovaj sada na ulazu u Dubrovnik sa zapadne strane. Znate, kada resorni ministar Oleg Butković kaže kako se ne trebamo bojati i kako će sve biti u redu, oni koji malo pamte počnu puhati i na hladno, zato što imamo iskustvo da se desetak godina po tom pitanju nije bog zna što radilo. Možda se nije uopće ništa radilo, ali evo – sada kada su građevinci, inženjeri i ostali stigli i počeli izvoditi radove s testnim pilotima, valjda će konačno i u hrvatskoj Vladi nekome doći do glave koliko je to zapravo vrijedna investicija", zaključuje Luko Brailo.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG