Dostupni linkovi

Kinezi u Hrvatskoj: Luke i hoteli


zagreb, ilustrativna fotografija
zagreb, ilustrativna fotografija

Kina je sve prisutnija na jugoistoku Europe, a po općoj ocjeni izbor kineske kompanije za izvođenje radova na Pelješkom mostu otvorio je vrata kineskim investicijama i u Hrvatskoj. Politička klima se dolaskom Plenkovićeve vlade promijenila i prve kineske investicije kreću u realizaciju, kažu poznavatelji.

Kineski investitori koji već godinama dolaze u Hrvatsku i pokazuju interes za ulaganje – od turizma do infrastrukture – unazad godinu i po do dvije godine došli su na svoje. Neki su projekti krenuli u realizaciju, a neki su pred zaključenjem. Pred mjesec dana je na skupštini Luke Zadar „ozakonjeno“ da kompanija iza koje stoji kineski kapital postane većinski vlasnik luke, i kreće se u realizaciju investicije koja bi u prvoj fazi iznosila 200 milijuna kuna (26,5 milijuna eura).

Siniša Malus
Siniša Malus

„Očekuje se da će tu u idućih tri do pet godina investicija iznositi 100 milijuna eura, jer oni imaju ambiciju da pretvore Luku Zadar u jednu od najjačih luka na ovom dijelu Jadrana i shvatili su da je njima Luka Zadar jedna od najatraktivnijih luka u sklopu njihovog velikog projekta 'Jedan pojas, jedan put'. Odmah pored Zadra prolazi auto-cesta, a zainteresirani su i za rekonstrukciju pruge Knin – Zadar, što je priča koja bi se mogla početi realizirati relativno skoro“, kaže za Radio Slobodna Europa Siniša Malus, menadžer za komunikacije Kinesko-jugoistočnoeuropske poslovne asocijacije (CSEBA), udruge osnovane sa ciljem da povezuje poslovne ljude iz Hrvatske i regije sa poslovnim ljudima iz Kine.

Plan je i obnova i modernizacija cijele „unske pruge“ kako bi se zadarsku luku povezalo sa srednjom Europom – od Slovačke i Poljske do Austrije i Njemačke.

Mediji su primijetili i da Poljaci žele prodati većinski udio u Luci Rijeka, a da se to vremenski poklopilo sa boravkom vrlo velikog kineskog izaslanstva u Hrvatskoj, pa – kako Kinezi posljednjih godina kupuju mnogo luka – i tu je moguć ulazak kineskog kapitala. Sljedeći bi korak i u Rijeci mogla biti obnova pruge prema Zagrebu i Mađarskoj.

Kineska kompanija kupila je i hotel u Krapinskim Toplicama, ali bi se u sljedećih pet do sedam godina tamo realiziralo i više drugih turističkih i infrastrukturnih projekata, dijelom i na prijedlog samih lokalnih vlasti. Po Malusovoj ocjeni, novo poglavlje u ulasku kineskih investicija u Hrvatsku otvoreno je dijelom zahvaljujući premijeru Andreju Plenkoviću i njegovom kabinetu, koji mnogo više pažnje posvećuju Kini, nego što je to bio slučaj ranije, a dijelom i pobjedom kineske kompanije na natječaju za izgradnju Pelješkog mosta.

„Oni su dobili vjetar u leđa da se u Hrvatskoj pojavljuju puno hrabrije i puno otvorenije nego do sada. Jer uvijek do sada bilo je puno priče, ali vrlo malo realizacije, a sada nakon Pelješkog mosta čini se da se stvari ubrzavaju i da se realno može očekivati da će u nekom kratkom idućem razdoblju doći do niza pozitivnih priča.“

Da bi Kinezi došli u Hrvatsku, Vlada mora napraviti strukturnu politiku: Ljubo Jurčić
Da bi Kinezi došli u Hrvatsku, Vlada mora napraviti strukturnu politiku: Ljubo Jurčić

Međutim, nisu svi tako optimistični. Dobar poznavatelj Kine, suautor knjige „Kina na Balkanu“ i predsjednik Hrvatskog društva ekonomista Ljubo Jurčić upozorava u izjavi za RSE da su ovo za kineske prilike razmjerno mali projekti, i da su u prvom redu zakazale sve hrvatske vlade do sada. On podsjeća da su Kinezi mnogo investirali u Srbiji, i da sada pomalo ulaze i u Bosnu i Hercegovinu. Kako u svemu tome stoji Hrvatska?

„S jedne strane, Hrvatska nema takvih mogućnosti, nema takvih resursa i kapaciteta. A sa druge strane, da bi Kinezi došli u Hrvatsku, Vlada mora napraviti strukturnu politiku u koju bi Kinezi 'ušli'. A Hrvatska nema nikakvu strukturnu politiku, pa ni takvu pomoću koje bi iskoristila kineske težnje da se prošire u Europu, i onda su u tom proširivanju važna ulaganja, pa da onda Hrvatska privuče dio tih ulaganja. Hrvatska je totalno nespremna za to. Nula, zero, minus! Čak mislimda postoji deficit te pripreme.“

Kako god bilo, Hrvatska posljednjih godina bilježi i velik porast broja kineskih turista. Ove su godine među policajcima iz 18 država koji pomažu svojim turistima u Hrvatskoj po prvi puta bili i kineski policajci, koji su zajedno sa svojim hrvatskim kolegama patrolirali Dubrovnikom, Splitom i Plitvičkim jezerima.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG