Dostupni linkovi

Francuski, kazahstanski i pakistanski lideri mogući ciljevi špijunskog softvera


Lokacije na kojim su prisluškivani novinari širom sveta
Lokacije na kojim su prisluškivani novinari širom sveta

Posledice istrage upotrebe špijunskog softvera izraelske firme Pegasus produbile su se 20. jula, pošto se pokazalo da se više od desetak sadašnjih ili bivših svetskih lidera nalazi među hiljadama potencijalnih meta.

Francuski predsednik Emanuel Makron, kazahstanski predsednik Kasim-Zomart Tokaev i pakistanski premijer Imran Kan bili su među 14 sadašnjih ili bivših šefova država koji su možda bili na meti hakovanja od strane klijenata izraelske špijunske kompanije NSO Group, navode Amnesti International i konzorcijum od 17 globalnih medijskih organizacija koje istražuju skandal.

Na spisku su i predsednici Južnoafričke Republike Siril Ramafoza, Iraka Barham Salih i kralj Maroka Mohammed VI, izvestili su članovi konzorcijuma, uključujući “Vošington post”.

„Odavno znamo da su aktivisti i novinari meta ovog tajnog hakovanja telefona - ali čak ni oni na najvišim nivoima moći ne mogu izbeći mračno širenje špijunskog softvera NSO“, napisala je šefica Amnestije Agnes Kalamard (Callamard) na Tvitteru.

Telefonski brojevi svetskih lidera pronađeni su na listi od 50.000 telefonskih brojeva za koje se smatra da su ih klijenti NSO Grupe od 2016. identifikovali kao ljude od interesa.

Istraga pariskog tužilaštva

Makronov kabinet je saopštio da bi navodi o prisluškivanju njegovog telefona bili "veoma ozbiljni" ako bi bili istiniti, preneo je Rojters.

Mond je naveo da su mete bili i tadašnji premijer Francuske Eduar Filip i 14 ministara u Vladi.

Pariško tužilaštvo saopštilo je u utorak da je otvorilo istragu o nizu potencijalnih optužbi, uključujući kršenje privatnosti, ilegalnu upotrebu podataka i prodaju špijunskog softvera.

Prema francuskom zakonu, istraga ne imenuje osumnjičenog počinioca, već ima za cilj utvrđivanje da li će mu biti eventualno suđeno. Istraga je pokrenuta zbog žalbe dvojice novinara i francuske istražne veb stranice Mediajpar (Mediapart).

Mond je deo globalnog medijskog konzorcijuma koji je identifikovao ciljeve sa procurile liste na kojoj je više od 50.000 brojeva mobilnih telefona koju je dobila pariska neprofitna organizacija Zabranjene priče i organizacija za ljudska prava Amensti Internešenel, podelivši je sa 16 medijskih organizacija koje su počele da objavljuju svoje nalazi u nedelju, prenosi AP.

Obelodanjeno je da je softver "Pegaz" izraelske kompanije NSO korišćen za hakerske napade na mobilne telefone novinara, boraca za ljudska prava i političkih protivnika u 50 država.

Istog dana, Amnesti je objavio forenzičku analizu navodnog targetiranja koja je pokazala da je Amazon Veb Services bio domaćin NSO infrastrukturi. Amazon je saopštio da je ugasio NSO račune za koje je „potvrđeno da podržavaju prijavljenu hakersku aktivnost“. Amazon je naveo da su prekršili njegove uslove korišćenja.

Druga američka kompanija koju je Amnesti identifikovala kao domaćin NSO servera bila je DigitalOcean. Kada ih je kontaktirao AP, DigitalOcean nije potvrdio niti porekao da li je identifikovao ili prekinuo pruža usluge ovim serverima.

"Sva infrastruktura navedena u izveštaju Amnesti više nije na DigitalOcean-u", navedeno je u pisanom odgovoru imejlom bez obrazloženja.

Firma NSO je odmah demantovala navode iz izveštaja, navodeći da je "pun pogrešnih pretpostavki i nepotkrepljenih teorija" i da je njen proizvod namenjen jedino vlastima, za upotrebu protiv terorista i kriminalaca.

Maroko je juče negirao bilo kakvu umešanost u korišćenje softvera "Pegaz".

XS
SM
MD
LG