Dostupni linkovi

Makronov trijumf na izborima u Francuskoj


Makronov pokret bi, kako se predviđa, posle drugog kruga izbora mogao da osvoji 445 od ukupno 577 poslaničkih mesta

Stranka Republika u pokretu francuskog predsednika Emanuela Makrona osvojila je najviše glasova u prvom krugu parlamentarnih izbora u nedelju i na putu je da ostvari ubedljivu pobedu sa više od 400 od 577 mesta u francuskoj skupštini nakon drugog kruga glasanja zakazanog za 18. jun, prenosi BBC.

Makronova stranka Republika u pokretu osvojila je 32,3 odsto glasova, desničarski Republikanci manje od 16 odsto, ekstremno desničarski Nacionalni front oko 13,2 odsto, radikalna levica 11 odsto a socijalisti, doskora na vlasti, 7,4 odsto glasova, prenosi BBC.

Kako navodi Mond, Republika u pokretu je takođe osvojila najviše glasova Francuza koji žive u inostranstvu.

Makronov pokret bi, kako se predviđa, posle drugog kruga izbora mogao da osvoji 445 od ukupno 577 poslaničkih mesta, što je daleko više od 289 mesta koliko je potrebno za apsolutnu većinu u parlamentu.

Prema Filipovim rečima, birači su u prvom krugu izbora poslali "nedvosmislenu poruku" da žele parlament koji će imati "novo lice"
Prema Filipovim rečima, birači su u prvom krugu izbora poslali "nedvosmislenu poruku" da žele parlament koji će imati "novo lice"

Pobedu nove centrističke partije Emanuela Makrona u nedelju je proglasio i francuski premijer Eduar Filip koji je tom prilikom rekao da se "Francuska vratila" i obećao da će ubrzano raditi na hrabrim reformama u korist francuskih radnika i bezbednosti zemlje i njenih građana.

Prema Filipovim rečima, birači su u prvom krugu izbora poslali "nedvosmislenu poruku" da žele parlament koji će imati "novo lice".

Makronova partija osnovana je tek pre godinu dana i većina kandidata ima malo ili nikakvog političkog iskustva.

Nemačka kancelarka Angela Merkel čestitala je Makronu na “velikom uspehu” njegove partije.

Izbore je obeležio slab odziv birača - oko 50 odsto - zbog rezignacije među Makronovim oponentima, a i zamora od glasanja prošlog meseca kada je izabran novi predsednik.

Birači patriote treba naredne nedelje da izađu u još većem broju, poručila Marin Le Pen
Birači patriote treba naredne nedelje da izađu u još većem broju, poručila Marin Le Pen

Predsednica francuske ekstremno desničarske stranke Marin Le Pen pozvala je u nedelju uveče svoje glasače da se masovnije odazovu u drugom krugu parlamentarnih izbora.

"Izbori nisu pokazali entuzijazam Francuza. Birači patriote treba naredne nedelje da izađu u još većem broju", rekla je Marin Le Pen. Ona je izrazila nadu da će njena stranka predstavljati jaku opoziciju, iako može da računa na svega desetak poslanika.

Le Penova nije propustila priliku da kritikuje izborni sistem u Francuskoj za koji je rekla da nije naklonjen malim strankama poput njene.

I levica i desnica, kao tradicionalne stranke koje su se poslednjih 60 godina smenjivale na vlasti, izrazile su razočarenje nakon prvih procena izlaznih anketa.

Izbori su kao i nedavno održani predsednički izbori održani uz jake mere bezbednosti. U celoj zemlji je na dan glasanja bilo rasporođeno dodatnih 50.000 policajaca i žandarma.

U Francuskoj je na snazi vanredno stanje uvedeno 2015. godine posle talasa terorističkih napada u kojima je stradalo 239 osoba.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG