Dostupni linkovi

Le Pen poziva birače da se masovnije odazovu u drugom krugu


Francuski premijer Eduar Filip proglasio je večeras pobedu nove centrističke partije predsednika Emanuela Makrona u prvom krugu parlamentarnih izbora, javlja Asošijeted pres.

Filip je reko da se "Francuska vratila" i obećao da će ubrzano raditi na hrabrim reformama u korist francuskih radnika i bezbednosti.

Prema njegovim rečima, birači su u prvom krugu izbora poslali "nedvosmislenu poruku" da žele parlament koji će imati "novo lice".

Makronova stranka Republika u pokretu je osvojila od 32,2 do 32,9 odsto glasova, desničarski Republikanci od 20,9 do 21,5 odsto, ekstremno desničarski Nacionalni front oko 14 odsto, radikalna levica 11 odsto a socijalisti, doskora na vlasti, 10,2 odsto glasova, rezultati su ankete instituta za istraživanje javnog mnjenja Ipsos-Sopra Steria.

Makronov pokret mogao bi posle drugog kruga da osvoji 400 od ukupno 577 poslaničkih mesta, što je daleko više od 289 mesta koliko je potrebno za apsolutnu većinu u parlamentu.

Predsednica francuske ekstremno desničarske stranke Marin Le Pen pozvala je večeras svoje glasače da u drugom krugu parlamentarnih izbora izađu u većem broju.

"Izbori nisu pokazali entuzijazam Francuza. Birači patriote treba naredne nedelje da izađu u još većem broju", rekla je Marin Le Pen. Ona je izrazila nadu da će njena stranka predstavljati jaku opoziciju, iako može da računa na svega desetak poslanika.

Le Penova je kritikovala izborni sistem u Francuskoj za koji je rekla da nije naklonjen malim strankama poput njene.

I levica i desnica, kao tradicionalne stranke koje su se poslednjih 60 godina smenjivale na vlasti, izrazile su razočarenje posle prvih procena izlaznih anketa.

Makronova stranka, Republika u pokretu, koja je osvojila oko 32 odsto glasova u prvom krugu, mogla bi posle drugog kruga da osvoji 400 od ukupno 577 poslaničkih mesta, što je daleko više od 289 mesta koliko je potrebno za apsolutnu većinu u parlamentu.

Izbori su se kao i nedavno održani predsednički izbori održali uz jake mere bezbednosti. U celoj zemlji je rasporođeno dodatnih 50.000 policajaca i žandarma.

U Francuskoj je na snazi vanredno stanje uvedeno 2015. godine posle talasa terorističkih napada u kojima je stradalo 239 osoba.

XS
SM
MD
LG