Dostupni linkovi

Parlament Kosova: Da li je zakon o zabrani učešća na stranim ratištima nedorečen?


Parlament Kosova
Parlament Kosova

Nacrt zakona o zabrani učešća državljana Kosova u stranim oružanim sukobima van teritorije zemlje spreman je za konačno usvajanje u Skupštini Kosova, i pored negodovanja poslanika pokreta Samoopredeljenje.

Skupštinski odbor za unutrašnje poslove i bezbednost je nakon prvog čitanja krajem januara izradio dodatne članove, ali poslanici Samoopredeljenja navode da je zakon i dalje uopšten.

Rexhep Selimi, poslanik iz ovog pokreta kaže da se treba navesti za koga je namenjen ovaj zakon i šta on sankcioniše. Ako se zabranjuje učešće u ratu u Siriji ili Iraku, to i treba da se navede, dodao je on.

“Verujemo da je cilj ovog zakona da se spreči učešće građana Kosova u različitim ratovima, tačnije u Siriji, a na strani terorističkih organizacija kao što je Islamska država ili Al Kaida, ili slično. Prema tome, želimo da se ovim zakonom odredi tako nešto”, kazao je Selimi.

On je takođe dodao da Vlada Kosova treba da objavi imena organizacija koje se smatraju terorističkim, a kako bi se onda znalo u kojima je aktivnostima građanima zabranjeno da učestvuju. Za to je predložen i poseban član.

Predloge Samoopredeljenja, međutim, nisu prihvatili ostale partije. Predsedavajući odbora Fadil Demaku, inače iz Demokratske partije Kosova, kazao je da Vlada Kosova ne može da objavi listu terorističkih organizacija zato što je tako nešto iznad njene nadležnosti. On je takođe dodao da bi zakon, dodavanjem jednog takvog člana, izgubio smisao.

“Tako nešto prevazilazi granice naše zemlje. Koja se organizacija može proglasiti terorističkom, a koju priznaje ceo svet, razlikuje se od zemlje do zemlje. Negde se neka organizacija može smatrati terorističkom, a negde ne”, kazao je on.

Zakon o zabrani udruživanja državljana Kosova u stranim oružanim sukobima van teritorije zemlje predviđa zatvorsku kaznu od pet do 15 godina.

U Nacrtu stoji da u cilju zaštite državnog interesa i nacionalne bezbednosti ovaj zakon određuje krivično delo udruživanja ili učestvovanja u stranoj vojsci ili policiji, ili u paravojnim formacijama.

Na osnovu zakona, onaj ko organizuje učešće i ko učestvuje u stranim konfliktima, može biti kažnjen zatvorom do 15 godina. Svako ko poziva na takva učešća može se kazniti sa zatvorskom kaznom do pet godina, a to važi i za oni koji kriju počinioce ovakvih krivičnih dela.

Za kosovske vlasti ovaj zakon je bio neophodan obzirom da je povećan broj građana koji su se pridružili konfliktima u Siriji i Iraku. Ministar unutrašnjih poslova Skender Hyseni izjavio je za Glas Amerike da je takvih oko 300.

“Prošle godine uhapšeno je preko 150 osoba koje su ratovale u stranim zemljama, podsticale ili regrutovale za strana ratišta”, kazao je on.

Borbi protiv terorizma je posebno bila posvećena predsednica Kosova Atifete Jahjaga koja je u nekoliko navrata kazala da Kosovo neće biti utičište niti izvor ekstremizma.

XS
SM
MD
LG