Dostupni linkovi

Nacrt zakona o zabrani učešća na stranim ratištima usvojen u načelu


Skupština Kosova usvojila je u načelu Nacrt zakona o zabrani udruživanja državljana Kosova u stranim oružanim sukobima van teritorije zemlje.

Nacrt je izradilo Ministarstvo unutrašnjih poslova, a usvojen je sa 74 glasova za i 12 protiv.

U Nacrtu stoji da u cilju zaštite državnog interesa i nacionalne bezbednosti ovaj zakon određuje krivično delo udruživanja ili učestvovanja u stranoj vojsci ili policiji, ili u paravojnim formacijama.

Na osnovu zakona, onaj ko organizuje učešće u stranim konfliktima, ko prikuplja fondove za strane konflikte i ko učestvuje u njima, može biti kažnjen zatvorom do 15 godina.

Svako ko poziva na takva učešća, bilo da se radi o mitingu, pisanim članicima ili putem socijalnih mreža, može se kazniti sa zatvorskom kaznom do 5 godina, a to važi i za oni koji kriju počinioce ovakvih krivičnih dela.

Odredbe ovog zakona se, međutim, ne primenjuju na državljane Kosova koji imaju državljanstvo strane države ili koji su deo vojske te države, a ne primenjuje se ni na strukture bezbednosnog sektora Kosova.

Zakon su podržale vladajuće partije, Demokratska partija Kosova i Demokratski savez, ali su protiv bili poslanici Pokreta Samoopredeljenje.

Faton Topalli, poslanik ovog pokreta, kazao je da je nacrt ovog zakona generalizovan, te kao takav ne služi cilju. Po njemu, protiv terorizma se treba konkretno boriti, odnosno, treba se zakonom odrediti koje su to terorističke organizacije.

„Tražimo od Vlade Kosova da povuče ovaj zakon i da zajedno sa ostalim parlamentarnim grupama izradi nov zakon koji bi služio ovom problemu, zakon koji je na primer sličan Švajcarskoj“, kazao je on.

Zamenik premijera Kosova Hashim Thaçi kazao je da je zakon moderan i da je potreban sa suočavanje pretnje globalnih razmera. Broj Kosovara koji su otišli za Siriju ili Irak, dodao je on, je zabrinjavajući kada se uporedi sa brojem stanovništva u zemlji.

„Posledice angažmana tih ratnika su mnogostruke. Oni su veliki teret mladoj državi kakva je Kosovo. Uključujući se u međunarodne konflikte, oni prave veliku štetu imidžu naše zemlje“, kazao je Thaci.

Albin Kurti iz Samoopredeljenja je, međutim, insistirao da je zakon generalizovan.

„Ukoliko neko ode i da se bori na stranu Kobanea protiv ISIS-a, ovaj zakon i to kažnjava. Neodgovorno je imati takvu neutralnost i generalizaciju u zakonu. Ukoliko se kaže ’u bilo kom ratu, u bilo koje vreme, za sve“, onda su ISIS i Kurdi koji se bore protiv ISIS-a isti. Ovo je nepravda“, kazao je on.

Ministar unutrašnjih poslova Skender Hyseni je naglasio da je Nacrt zakona jasan, i da se radi o pojedincima ili grupama a ne o državnim institucijama.

„Sve namere da se mešaju termini u ovom nacrtu zakona su pogrešna interpretacija“, kazao je on.

Predsednik Skupštine Kadri Veseli zadužio je nadležni skupštinski odbor da u predviđenom roku razmotre zakon i Skupštini dostave izveštaj sa preporukama.

XS
SM
MD
LG