Dostupni linkovi

Predstavnički dom Parlamenta BiH zatražio tender za digitalizaciju


Zgrada Javnog servisa u Sarajevu
Zgrada Javnog servisa u Sarajevu

Komisija za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine ( PS BIH) zadužila je na sjednici 6. jula u Sarajevu Ministarstvo komunikacija i transporta BiH da u najkraćem roku raspiše tender za drugu i treću fazu digitalizacije.

Komisija je podržala i modifikovanu poslaničku inicijativu Kluba poslanika Stranke demokratske akcije (SDA) u kojoj se od Regulatorne agencije za komunikacije (RAK), Vijeća ministara BiH, te Ministarstva komunikacija i transporta i javnih RTV servisa traži da u roku od 30 dana od usvajanja ove inicijative odobre ulazak u "MUXA" svim komercijalnim TV stanicama u digitalnim oblastima Sarajevo, Banjaluka, Mostar.

Ovo se odnosi isključivo na TV stanice kojima je Regulatorna agencija za komunikacije izdala nalog za gašenje analognih predajnika u BiH.

Ova inicijativa uslijedila je nakon što je Hrvatska zatražila od Bosne i Hercegovine da od 1. jula do 31. decembra ove godine započne fazno gašenje predajnika koje koriste komercijalne televizije. Radi se o analognom zemaljskom televizijskom emitovanju.

U obrazloženju, koje su proslijedili Regulatornoj agenciji za komunikacije Bosne i Hercegovine (RAK), su naveli da bi "nastavak korištenja spornih predajnika ometao provođenje aktivnosti na 5G pristupnoj mreži" u toj državi.

Regulatorna agencija za komunikacije BiH obavijestila je o planu gašenja analognih predajnika 26 komercijalnih televizijskih stanica, ranije je potvrđeno iz ove državne institucije za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Ženevskim planom emitiranja iz 2006. godine, sve evropske zemlje obavezale su se da će do 1. decembra 2011. godine ugasiti analogno emitiranje televizijskog programa.

Drugi rok je bio juni 2014. godine, a kako ni ovaj rok nije bio ispunjen, obvezujući rok za BiH bio je onaj koji je odredila Međunarodna unija za telekomunikacije (ITU). To je je bio 17. juni 2015. godine.

Do tad su sve zemlje bile obavezne preći na digitalno emitiranje, ali se u slučaju BiH to nije desilo.

Bosna i Hercegovina je među prvim zemljama u regiji usvojila Strategiju prelaska s analognog na digitalno emitiranje, te osigurala finansijska sredstva za realizaciju projekta digitalizacije. No, prilikom provedbe je došlo do problema i zastoja.

Od ukupno odobrenih skoro 37 miliona konvertibilnih maraka (19 miliona eura) za projekat višegodišnjih kapitalnih ulaganja u digitalizaciju javnih radio-televizijskih servisa BiH, do sada je realizirano tek 6,7 miliona konvertibilnih maraka (3,3 miliona eura), navodi se u revizorskom izvještaju koji je izradio Ured za reviziju institucija BiH.

Bosna i Hercegovina ima jedan Javni RTV servis, u okviru kojeg djeluju tri emitera- Radio-televizija Bosne i Hercegovine i dva entitetska, RTV Federacije BiH i RTV Republike Srpske. Sva tri djeluju na vlastitim kanalima i frekvencijama.

Trenutno je na području Sarajeva, Banjaluke i Mostara osiguran testni digitalni signal za programe tri javna emitera. Međutim, u ostatku zemlje, privatne televizijske kuće, izuzev jedne, još uvijek emitiraju analogno.

XS
SM
MD
LG