Dostupni linkovi

U BiH se još uvijek emitira analogni TV signal


Iz studija BHRT-a
Iz studija BHRT-a

Prvi rok određen za gašenje analognog emitiranja televizija u Evropi bio je 1. decembra 2011. godine.

Drugi rok je bio juni 2014. godine, a kako ni ovaj rok nije bio ispunjen, obvezujući rok za Bosnu i Hercegovinu bio je onaj koji je odredila Međunarodna unija za telekomunikacije (ITU), a to je 17. juna 2015. godine. Do tad su sve zemlje bile obvezne preći na digitalno emitiranje.

Međutim, u slučaju Bosne i Hercegovine to se nije desilo.

Rok neće biti produžen

Iz Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) BiH za Radio Slobodna Evropa su potvrdili da javnim RTV servisima u BiH - Radiotelevizija BiH, Radio Televizija Republike Srpske i Radio-televizija Federacije BiH - dozvola za analogno zemaljsko emitiranje istječe 26. aprila 2020. godine.

"Nakon ovog roka Agencija neće produžiti njihove dozvole u tehničkom smislu, ali hoće za programski segment. Međutim, važno je pojasniti da emitovanje javnih RTV servisa neće biti ugašeno kao što bi to bio slučaj sa svakim drugim nelegalnim emitovanjem, već to znači da Agencija neće moći zaštiti emitovanje sa onih predajničkih lokacija koje budu pravile smetnje u radiofrekvencijskom spektru, kako izvan BiH, tako i unutar njenih granica. Njihovo gašenje će biti sve češća pojava. Mogućnost za produženje ovog roka ne postoji", kazala je za Radio Slobodna Evropa glasnogovornica RAK-a BiH Jovana Čolić.

Čolić navodi da BiH, kao i sve druge zemlje članice Međunarodne unije za telekomunikacije (ITU), ima obvezu poštivati međunarodno postavljene rokove.

"Međutim, kao što vidimo, rok za prelazak na digitalno zemaljsko emitovanje odavno je 'produžen', te je u ovom periodu emitovanje putem analognog zemaljskog signala nezaštićeno, odnosno zone pokrivanja nekih TV stanica su znatno smanjene", dodala je Čolić.

Gašenje predajnika

Što se tiče komercijalnih TV i radijskih stanica, iz RAK-a BiH su naveli da njihove dozvole za analogno zemaljsko emitiranje važe do 31. decembra 2021. One su, navode iz RAK-a BiH, zatražile od ove agencije da im se osigura ulazak u tzv. Multipleks C koji je pokrenut na njihov zahtjev.

"Druge zemlje mogu u slučaju smetnji koje prouzrokuje analogno zemaljsko emitovanje javnih RTV servisa tražiti od Agencije da naredi gašenje tih predajničkih lokacija, što je, prema međunarodnim obavezama, BiH dužna uraditi", naglasila je Čolić.

Usporedbe radi, Hrvatska prelazi na sistem DVBT-2, a u medijima se često navodi da javnim emiterima u Bosni i Hercegovini "prijeti mrak" i da se nalazi u tzv. radiodifuznom kamenom dobu.

"Ovi navodi nisu tačni jer su preduslovi za prelazak sa analognog na digitalno emitovanje ispunjeni među prvim zemljama u okruženju, a obezbijeđena su i finansijska sredstva za nabavku opreme. Tačno je da administracija, na primjer, Hrvatske u slučaju smetnji koje prouzrokuje analogno zemaljsko emitovanje javnih RTV servisa može tražiti od Agencije da naredi gašenje tih predajničkih lokacija, što je, kao što smo već naveli, Bosna i Hercegovina dužna uraditi", dodala je Čolić.

Iz RAK-a BiH kažu da je "glavna prepreka u realizaciji procesa digitalizacije djelomično implementiranje Odluka Vijeća ministara BiH", uz napomenu da ova agencija nema utjecaj na rješavanje ovog pitanja.

XS
SM
MD
LG