Dostupni linkovi

Kosovskom MUP-u dodeljena parcela u Severnoj Mitrovici na kojoj su institucije Srbije


Građani šetaju bulevarom u Severnoj Mitrovici. Ilustrativna fotografija
Građani šetaju bulevarom u Severnoj Mitrovici. Ilustrativna fotografija

Odbornici Skupštine opštine Severna Mitrovica usvojili su predlog da se parcela površine 27.400 metara kvadratnih dodeli policiji Kosova na zahtev Ministarstva unutrašnjih poslova.

Prema saznajima RSE, na toj parceli se nalazi Javno komunalno preduzeće "Standard", Javno preduzeće Vodovod, Privremeni opštinski organ. Sve ove institucije rade u sistemu Srbije.

MUP-u data samo parcela, rekao predsednik Skupštine u Mitrovici

Predsednik Skupštine opštine Severna Mitrovica Nedžat Ugljanin je za RSE potvrdio da se na parceli koja je data Ministartvu unutrašnjih poslova Kosova nalazi nekoliko objekta u kojima su institucije Srbije, ali i sportska hala, koja je izgrađena sredstvima Evropske unije.

On kaže kako je MUP-u data "samo parcela", ali nije mogao konkretno da odgovori šta će biti sa postojećim objektima.

Ugljanin je naveo da je, prema njegovim saznanjima, planirano da se na pomenutoj parceli izgradi policijska stanica jer se trenutna nalazi u zgradi koja pripada rudniku Trepča.

"Mi smo u skladu sa zakonom izglasali upotrebu zemljišta, ne spominju se uopšte objekti. Zloupotrbljava se da smo mi glasali za rušenje objekata", kaže Ugljanin.

Tvrdi da nije prkršen zakon što je parcela bez javne rasprave data Ministartsvu unutrašnjih poslova, te dodaje da ni bivše rukovodstvo iz redova Srpske liste nije održavalo javne rasprave kada je donosilo odluke.

"Za izgradnju koja je finansirana od strane Srbije, pogotovo stambene zgrade u Bošnjačkoj mahali, nije bilo javne debate ili rasprave već je to bilo nametnuto rešenje", navodi on.

Vlada Srbije obavestila međunarodne zvaničnike

Direktor Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije Petar Petković ocenio je da je Priština nastavila "otimanje zemljišta" u većinski srpskoj opštini Severna Mitrovica.

On je naveo u saopštenju da su kosovske vlasti bez najave, javne rasprave ili bilo kakve konsultacije sa građanima dodelili veliku parcelu opštinske zemlje na kojoj se nalaze institucije Srbije kako bi u srpskim sredinama napravili novo "policijsko utvrđenje".

Petković je ocenio da je ovo još jedan pokušaj da se izazove nova kriza na severu Kosova i tako izbegnu obaveze Prištine u osnivanju Zajednice opština sa srpskom većinom, ali i spreči proces razrešenja gradonačelnika koji su pokrenuli Srbi sa severa ove opštine.

On je naveo da je obavestio međunarodne zvaničnike i da očekuje njihovu reakciju.

Petković je dodao da je u komunalnim preduzećima "Standard" i "Vodovod" koja se nalaze na toj parceli zaposleno više od 300 ljudi, dok je broj zaposlenih u Privremenom organu značajno veći.

Reakcija Srpske liste i lidera Srpske demokratije

Na to je regovala Srpska lista, naveća partija kosovskih Srba koja ima podršku Beogada, uz ocenu da je odluka Skupštine opštine Severna Mitrovica "nelegalna i protivzakonita".

U saopštenju dodaju da je ta odluka doneta bez ikakvih konsultacija i javne rasprave na kojoj bi učestvovali građani, te da je zapravo cilj "zaoštravanje situacije na terenu i pritisak na srpski narod".

"Zbog ove odluke, Srpska lista će zatražiti hitan sastanak sa predstavnicima međunarodne zajednice, pre svega ambasadorima Kvinte i Evropske unije, i od njih zatražiti najhitniju reakciju na nameru režima u Prištini da izazovu nove tenzije i ugroze mir i sigurnost naših građana", navodi se.

Lider Srpske demokratije Aleksandar Arsenijević iz Severne Mitrovice je na svom Facebook nalogu napisao da se na ovoj parceli, koja je dodeljena kosovskom MUP-u, nalazi i hala sportova.

Skupštinu opštine Severna Mitrovica trenutno čine uglavnom odbornici iz redova albanske zajednice jer su Srbi bojkotovali lokalne izbore u aprilu. Takođe, na čelu ove opštine sa srpskom većinom je i gradonačelnik Erden Atić, koji dolazi iz vladajuće stranke na centralnom nivou, Samooredeljenja.

Arsenijević je ovu odluku odbornika u Severnoj Mitrovici uporedio sa "okupacijom", te najavio da će sprovesti "sve demokratske i zakonske procedure za obaranje ove nezakonite i neligitimne odluke".

U četiri opštine na severu Kosova su tenzije podignute krajem maja kada su albanski gradonačelnici došli na vlast. Došlo je i do eskalacije u Zvečanu kada se grupa Srba sukobila sa pripadnicima KFOR-a, vojne misije NATO-a na Kosovu.

Do kulminacije je došlo 24. septembra kada je naoružana grupa Srba napala policiju Kosova i tom prilikom ubila narednika Afrima Bunjakua. Potom su u rameni vatre ubijena i trojica napadaca.

Međunarodna zajednica je oštro osudila ovaj napad i zatražila da se odgovorni izvedu pred lice pravde.

Odgovornost za napad je preuzeo Milan Radoičić, bivši potpredsednik najveće stranke kosovskih Srba Srpske liste.

Kosovske vlasti tvrde da je iza tog napada stajao i zvanični Beograd, što je Srbija negirala.

XS
SM
MD
LG