Dostupni linkovi

Normalizacija odnosa Kosova i Srbije treba da završi priznanjem, rekao ambasador SAD Hovenier


Američki ambasador na Kosovu Jeffrey Hovenier, Priština, septembar 2023.
Američki ambasador na Kosovu Jeffrey Hovenier, Priština, septembar 2023.

Američki ambasador na Kosovu Jeffrey Hovenier očekuje napredak oko implementacjie sporazuma između Prištine i Beograda u 2024. godini, te da se proces normalizacije odnosa završi međusobnim priznanjem.

Kosovo i Srbija su februara prihvatili sporazum o normalizaciji odnosa, a sredinom marta je usaglašen i aneks dokument za njegovu implementaciju.

"Nadamo se da ćemo u 2024. videti stvarni napredak, uključujući da Srbija preduzme značajne korake da ispuni sve svoje obaveze prema sporazumu i da Kosovo isto tako ispuni sve svoje obaveze uključujući napedak u vezi sa Zajednicom opština sa srpskom većinom”, rekao je Hovenier u video poruci objavljenoj na društvenoj mreži X.

On je podvukao i da je implementacija sporazuma veliki korak napred Kosova i Srbije ka evropskoj budućnosti.

Premjer Kosova Aljbin (Albin) Kurti je 27. decembra rekao da mu nije jasno zašto se u Briselu razgovara sa Srbijom u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa ako zvanični Beograd ne želi "preko crvenih linija" i o tome EU obaveštava pismom.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je 14. decembra podnela u sedištu Evropske unije i zvanični dopis kojim se izražavaju rezerve oko obaveza koje proizilaze iz sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa sa Kosovom, uključujući i aneks primene.

U tom pismu se navodi da je sporazum za Srbiju prihvatljiv isključivo u kontekstu koji se ne odnosi na de facto i de jure priznanje Kosova.

Zvanična Priština inače insistira da se sporazum o normalizaciji odnosa potpiše, što Beograd odbija. S druge strane, iz EU su u nekoliko navrata naveli da je ovaj dokument i bez potpisa pravno obavezujući za obe strane.

Takođe, sporazum o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije će se uvrstiti i u pregovarački okvir Srbije u pristupnim pregovorima EU. Takođe, obaveze koje proističu iz ovog sporazuma su deo evropskog puta za Kosovo.

XS
SM
MD
LG