Dostupni linkovi

Petković: Kurti pokušao da prebaci loptu za neuspeh dijaloga u polje Beograda


Direktor Kancelarije za Kosovo Petar Petković, 30.12.2022.
Direktor Kancelarije za Kosovo Petar Petković, 30.12.2022.

Direktor Kancelarije za Kosovo Petar Petković saopštio je 27. decembra da je premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti "bezuspešno pokušao da prebaci loptu za neuspeh dijaloga u polje Beograda".

Ovo saopštenje usledilo je nakon što je Kurti postavio pitanje Evropskoj uniji "zašto se u okviru dijaloga u Briselu već nekoliko godina razgovara o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom, ako je nacrt statuta unutrašnje pitanje Kosova".

Kurti se tako, odgovarajući na pitanja novinara na pres-konferenciji 27. decembra u Prištini, osvrnuo na izjavu posrednika EU u dijalogu Miroslava Lajčaka da je pitanje nacrta statuta za formiranje Zajednice isključivo "unutrašnje pitanje Kosova".

Formiranje Zajednice je dogovoreno u okviru dijaloga Prištine i Beograda, a Srbima na Kosovu bi trebala da pruži veću autonomiju.

Nacrt statute za formiranje Zajednice su Prištini i Beogradu u oktobru predstavili izaslanici EU, SAD, Francuske, Nemačke i Italije.

"Sada, pored pisma premijerke (Srbije, Ane) Barnabić, postoji još jedan novi stav, kojim bi se možda trebalo pozabaviti, da je nacrt statuta unutrašnje pitanje Kosova. Pa zašto smo ga onda pominjali za pregovaračkim stolom u Briselu ako je nacrt statuta unutrašnje pitanje Kosova?", rekao je Kurti.

Petar Petković je u saopštenju napisao da je Kurti "taj koji krši sve moguće dogovore i sporazume postignute u Briselu i ruši svaki pokušaj normalizacije odnosa sa Beogradom".

On je istakao da u postignutim sporazumima "jasno stoji" ko piše Statut Zajednica opština sa srpskom većinom, kao i kako on treba da izgleda, ali da Kurti "ne želi" da je formira.

Kako stoji u saopštenju, crvene linije Srbije i dalje su iste - neće priznati Kosovo, kao ni njegovo članstvo u međunarodnim organizacijama.

Aljbin Kurti je na konferenciji postavio i pitanje zašto se u Briselu razgovara sa Srbijom u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa, ako zvanični Beograd ne želi "preko crvenih linija" i o tome EU obaveštava pismom.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je 14. decembra podnela u sedištu Evropske unije i zvanični dopis, kojim se izražavaju rezerve oko obaveza koje proizilaze iz sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa sa Kosovom, uključujući i aneks primene.

"Sporazum o putu ka normalizaciji i aneks za njegovu implementaciju, kako je navedeno u deklaraciji (sa samita), smatra se prihvatljivim isključivo u kontekstu koji se ne odnosi na de facto i de jure priznanje Kosova", navodi se u tom pismu.

XS
SM
MD
LG