Dostupni linkovi

Željko Komšić razgovarao sa papom Franjom o situaciji u BiH


Papa Franjo i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, Vatikan, 17. januar 2022

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Željko Komšić upoznao je papu Franju sa posljednjim dešavanjima u BiH, tokom audijencije u Vatikanu, u ponedjeljak, 17. januara.

U saopštenju iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH navodi se da je papa Franjo primio Komšića tokom svoje prve audijencije u 2022. godini, te da su privatno razgovarali u Papinskoj apostolskoj palači.

“Komšić i papa Franjo su se, u srdačnom razgovoru, dotakli i problema sa kojima se susreće Bosna i Hercegovina, prevashodno sa odlaskom ljudi iz cijele regije, kao i izazovima modernog vremena. Posebno su u privatnom razgovoru govorili o važnosti očuvanja univerzalnih vrijednosti”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se i da je Komšić, nakon susreta sa poglavarom Katoličke crkve, sastao i sa nadbiskupom Paulom Gallagherom, sekretarom Vatikana za odnose sa državama.

“Nadbiskup je u razgovoru sa Komšićem potcrtao ulogu Vatikana u priznanju Bosne i Hercegovine kao nezavisne države, kao i veliku podršku koju i sada daju nezavisnoj i suverenoj Bosni i Hercegovini. Nadbiskup Gallagher se interesovao i za sigurnosno-politicku situaciju u BiH, kao i odnosu susjednih, i drugih zemalja prema Bosni i Hercegovini i krizi u BiH”, stoji u saopštenju.

U saopštenju se navodi i da je Komšić uručio papi Franji poklon, vrijedno izdanje knjige Bosansko Kraljevstvo, kao i prsten pečatnjak bosanskog vladara iz Donje Zgošće kod Kaknja, u centralnom dijelu BiH.

Ovo je četvrti susret nekog od tri člana Predsjedništva BiH sa papom Franjom u sadašnjem mandatu koji je počeo nakon opštih izbora u oktobru 2018. godine.

Tada su za članove Predsjedništva BiH izabrani Željko Komšić, iz reda Hrvata, Šefik Džaferović, iz reda Bošnjaka i Milorad Dodik, iz srpskog naroda.

Tokom aprila 2019. godine, sa papom Franjom u Vatikanu je razgovarao tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Tada je iz kabineta člana Predsjedništva BiH Šefika Džarefovića saopšteno kako se posjeta Dodika Vatikanu ne realizuje u ime Predsjedništva BiH.

"Predsjedništvo BiH nije razmatralo ovu posjetu, niti je zauzimalo bilo kakav stav o tome. Stavovi koje u vezi s time Milorad Dodik iznosi u javnosti nisu stavovi Predsjedništva BiH, te predstavljaju isključivo njegovo lično mišljenje", navedeno je tada u saopštenju iz Džaferovićevog kabineta.

Džaferović se, kao član Predsjedništva BiH, sa Papom sastao u Vatikanu u novembru 2019. godine.

Potom je u februaru 2020. godine na audijenciji kod poglavara Katoličke crkve prisustvovao predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić. Komšić je i tada sa Papom razgovarao o aktuelnoj političkoj situaciji.

XS
SM
MD
LG