Dostupni linkovi

Dodik se sastao s papom Franjom u Vatikanu


Milorad Dodik u razgovoru sa papom Franjom, Vatikan

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik je izjavio za Radio-televiziju Republike Srpske (RTRS) kako je zadovoljan sastankom, ocjenjujući da je potrebno nastaviti saradnju institucija Bosne i Hercegovine sa Katoličkom crkvom.

"Razgovarali smo o važnim pitanjima u Evropi i svijetu. Zaključili smo da je veoma važno da se sačuvaju stabilnost i mir. Zajednički smo izrazili žaljenje zbog događaja na Novom Zelandu i Šri Lanki", kazao je Dodik.

U pratnji Milorada Dodika bila je i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

Nakon sastanka sa papom, održan je i bilateralni razgovor sa državnim sekretarom Svete stolice, kardinalom Pjetrom Parolinom.

Inače, u četvrtak je iz kabineta člana Predsjedništva BiH Šefika Džarefovića saopšteno kako se posjeta predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika Vatikanu ne realizuje u ime Predsjedništva BiH.

"Predsjedništvo BiH nije razmatralo ovu posjetu, niti je zauzimalo bilo kakav stav o tome. Stavovi koje u vezi s time Milorad Dodik iznosi u javnosti nisu stavovi Predsjedništva BiH, te predstavljaju isključivo njegovo lično mišljenje", navedeno je u saopštenju iz Džaferovićevog kabineta.

Polovinom aprila, ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak najavio je kako će predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik boraviti u službenoj posjeti Vatikanu gdje će ga primiti papa Franjo.

XS
SM
MD
LG