Dostupni linkovi

Komšić u audijenciji kod pape Franje


Željko Komšić
Željko Komšić

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, prisustvovao je u subotu na audijenciji kod Svetog Oca pape Franje u Vatikanu, a nakon toga sastao se i sa državnim sekretarom Svete Stolice, kardinalom Pietrom Parolinom, saopšteno je u subotu iz Predsjedništva BiH.

Predsjedavajući bh. Predsjedništva Komšić, upoznao je Papa Franju o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini te je razgovarano i o odnosima Svete stolice i Bosne i Hercegovine. U razgovoru je naglašeno da će Vatikan i dalje pružati konstruktivnu političku podršku Bosni i Hercegovini kao multietničkoj državi, te davati podršku njenom putu ka euroatlanskim integracijama, navodi se u saopštenju iz predsjedništva BiH.

Predsjedavajuči Komšić je istakao da je za Bosnu i Hercegovinu pravo i jedino riješenje njeno članstvo u NATO-u i Evropskoj uniji. Potvrđena je potreba da se osigura poštovanje osnovnih ljudskih prava i prava svih građana Bosne i Hercegovine. Razgovarano je i o zajedničkim interesima na regionalnom i međunarodnom planu, kao što su mir i sigurnost, podsticanje dijaloga i na koji način odgovoriti na izazove sa kojima se susreću zemlje Zapadnog Balkana, navodi se u saopštenju.

Predsjedavajući Komšić poklonio je Papa Franji autentično umjetničko djelo sarajevskog akademskog kipara Enesa Sivca, raspelo Isusa Krista, te originalnu repliku Župne crkve Sv. Josipa na Marijn dvoru u Sarajevu.

Predsjedavajući bh. Predsjedništva Željko Komšić sastao se i sa državnim sekretarom Svete Stolice, kardinalom Pietrom Parolinijem a u međusobnom razgovoru dotakli su se ratifikacije i implementacije dokumenata Osnovnog ugovora između Bosne i Hercegovine i Svete Stolice, koji je predsjedavajući Komšić potpisao prethodnom mandatu 2007. godine, stoji u saopštenju iz Predsjedništva.

Kako se navodi u saopštenju iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine, sagovornici su zaključili da je od velikog značaja za Bosnu i Hercegovinu poštivanje osnovnih ljudih prava svih građana, kao i mir i sigurnost u regiji. I ovaj put je iskazana briga Svete Stolice o kontinuiranom napuštanju građana Bosne i Hercegovine, a posebno mladih.

XS
SM
MD
LG