Dostupni linkovi

Kosovo: Pantić negoduje, Ivanović zadovoljan rezultatima izbora


Krstimir Pantić i Oliver Ivanović idu u drugi krug izbora za gradonačelnika Severne Mitrovice 1. decembra, na osnovu konačnih rezultata CIK-a. Pantić iz GI „Srpska“ dobio je 37,26 odsto glasova, a Ivanović iz Građanske inicijative SDP 28,45 odsto.

Popriličan broj glasova dobio je i kandidat ispred Demokratske partije Kosova, Agim Deva sa 20,09 odsto osvojenih glasova.

Krstimira Pantića u utorak nismo mogli da dobijemo, ali Vladeta Kostić, predsednik Gradjanske Inicijative ’Srpska’ u izjavi za naš program izrazio je „nezadoljstvo zato što su glasovi brojani u Kosovo Polju“, što je onemogućilo članovima biračkog odbora ovog subjektu da to nadgledaju. On je dodao da će ogranak u Mitrovici doneti odluku o podnošenju žalbe na način prebrojavanja.

„Što bi se Kosovska Mitrovica odvajala od bilo koje druge opštine, recimo i od Gračanice, i da ima tako neki specijalni status da se broji u brojačkom centru. To je najveća naša zamerka što se tiče samog kraja, odnosno brojanja tih glasova. Drugi krug izbora će biti održan 1. decembra. Moje mišljenje jeste da ćemo takođe i u drugom krugu pobediti, mislim sa još većom razlikom, i da će moj kolega Krstimir Pantić biti novi gradonačelnik Mitrovice“, kazao je on.

Kostić je potvrdio da je Pantić izjavio da razmišlja da li da ide u drugi krug ali dodaje:

„Sasvim sam siguran da će doneti racionalnu odluku i da će biti učesnik u drugom krugu jer, učestvovao ili ne, drugi krug će biti održan, a glupo je nekome gotovo sigurnu pobedu prepustiti bez apsolutne ikakve političke borbe, ako tako mogu da se izrazim.“

Oliver Ivanović
Oliver Ivanović
A s druge strane, Oliver Ivanović u izjavi za RSE navodi da je njegov rezultat povoljan, te da je u prednosti s obzirom na to da će građani sada da odlučuju o programu.

„Mislim da je to sada vrlo povoljan rezultat, stvar nije završena, drugi krug će da odluči. Ali je izvesno da moj oponent neće biti u prilici da na silu izvuče onoliki broj glasača kako ih je izvukao prvi put, i drugo, sad je koncentracija na dva kandidata. Nema više Albanaca kao pretnje da bi mogli da ugorze opštinu sa srpskom većinom. Prema tome, građani će odlučivati o programu. A onda sam ja u mnogo boljoj poziciji jer ja jedini imam program – ja sam nudio program i rokove kao i ljude koji to mogu da urade“, kazao je Ivanović.

Na pitanje da li očekuje glasove Albanaca, on je odgovorio:

„Ja ne znam, ja ne prebrojavam glasove po boji. Svejedno je ko god bude glasao, imaću isti osećaj odgovornosti prema glasu i poverenju koji mi daju“.

Prijave zbog nepravilnosti u Zvečanu

U međuvremenu, član CIK-a Bajram Ljatifi je saopštio da će CIK u sredu objaviti odluku da li će se ponavljati izbori u tri biračka mesta u Zvečanu. Naime, izborni panel za žalbe i predstavke delimično je usvojio žalbu Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović, ogranak u Zvečanu, na osnovu koje se tvrdi da je prekršen Zakon o lokalnim izborima, što je uticalo na regularnost izbora, pravo građana da učestvuju na izborima, kao i na konačan rezultat.

Na osnovu odluke IPZP-a, CIK-u je naloženo da ponovi glasanje u tri biračka mjesta, u kojima je inače registrovano 2.822 glasača.

U žalbi se, između ostalog navodi, da je OEBS-ovo osoblje udaljeno sa biračkih mesta u 18 sati umesto u 19, do kada je bilo predviđeno glasanje.

Takođe, navodi se da je prekršen član 93.2 Zakona o opštim izborima na osnovu kojeg „nakon poslednjeg glasača koji je obavio glasanje iz reda u vreme zatvaranja, predsedavajući odbroa biračkog mesta će zatvoriti biračko mesto, zapečatiti glasačku kutiju u prisustvu prisutnih posmatrača, i obeležiti tačno vreme zatvaranja Knjige izbora.“ Navodi se da ništa od toga nije urađeno.

CIK u konačne rezultate nije obuhvatio rezultate sa tri biračka mesta zbog nedostatka konačne liste glasača.

PZAP je konstatovao da nije pravedno od strane CIK-a to što nije uključio rezultate sa tri biračkih mesta u konačne rezultate, i što nije zakazao ponavljanje izbora, obzirom da su u slučaju glasanja u tim centrima učinjeni prekršaji kao što su prevremeno zatvaranje biračkih centara, sigurnost izbornog materijala, nedostatak konačnih izbornih lista što je osnova za poništenje glasanja i osnova za ponavljanje izbora.
XS
SM
MD
LG