Dostupni linkovi

Savet bezbednosti u ponedeljak o palestinskom zahtevu


Mahmud Abas na zasedanju Generalne skupštine UN-a, 22. septembar 2011
Mahmud Abas na zasedanju Generalne skupštine UN-a, 22. septembar 2011
Predsedavajući Saveta bezbednosti UN Navaf Salam izjavio je da će izvršno telo svetske organizacije u ponedeljak razmatrati zahtev o prijemu u članstvo palestinske države.

Salam je to izjavio samo nekoliko časova pošto je palestinski predsednik Mahmud Abas u petak predao zahtev za prijem palestinske države u UN generalnom sekretaru svetske organizacije Ban Ki Munu.

Odluka Saveta bezbednosti o palestinskom zahtevu ne očekuje se uskoro.

Da bi palestinski zahtev bio prihvaćen potrebno je da ga podrži devet od 15 članica Saveta bezbednosti, s tim da nijedna od pet stalnih članica koje imaju pravo veta, ne posegne za blokadom.

Predlog palestinskih vlasti je skrenuo pažnju na važnost obnavljanja mirovnih pregovora između Palestinaca i Izraela koji su prekinuti pre godinu dana.

Tako je Kvartet za Bliski istok neposredno nakon što je Abas predao palestinski zahtev predložio da Izraelci i Palestinci nastave mirovne pregovore, uz očekivanje da bi do kraja 2012. godine mogli da postignu konačan dogovor.

Saeb Erekat
Palestinski pregovarač Saeb Erekat pozvao je Izrael da prihvati predlog Kvarteta.

"Spremni smo da preuzmemo odgovornost u vezi s predlogom Kvarteta i međunarodnog prava, ali i Izrael treba da preuzme odgovornost i da prestane s kolonijalizacijom na Zapadnoj obali i u istočnom delu Jerusalima", dodao je Erekat.

Prema njegovim rečima, palestinske vlasti će takođe detaljno razmotriti predlog Kvarteta.

Izrael razmatra predlog Kvarteta za Bliski istok (UN, EU, SAD i Rusija) o nastavku mirovnih pregovora s Palestincima, izjavio je u petak kasno uveče neimenovani izraelski zvaničnik.

Prema predlogu Kvarteta, dve strane bi se sastale prvi put za mesec dana kako bi odredile "metod održavanja pregovora".

Kvartet traži od dve strane da za tri meseca podnesu sve predloge o bezbednosti i o pitanju određivanja granica, a prvi napredak u pregovorima se očekuje za šest meseci.

Međunarodna konferencija o tome će biti održana u Moskvi gde će se proceniti stepen napretka pregovora. Tačan datum te konferencije će se naknadno odrediti. Biće održana i donatorska konferencija za Palestinu, a datum za taj skup još nije određen.

Pozivi na mir

Palestinski predsednik Mahmud Abas je u petak, u obraćanju Generalnoj skupštini UN pozvao Izrael da "prihvati mir", te upozorio da "Izrael odbija pregovarati po međunarodnom pravu i nastavlja graditi židovska naselja na okupiranom teritoriju".

"Došao sam danas pred vas iz Svete zemlje, iz zemlje Palestine ... da govorim u ime palestinskog naroda ... da nakon 63 godina patnje kažem ... dosta je, dosta je", rekao je Abbas.

On je rekao da će Palestinci nastaviti miroljubiv, narodni otpor izraelskoj okupaciji i upozorio da gradnja jevrejskih naselja preti da će uništiti mirovno rešenje s dve države.

Nakon Abasa, i izraelski premijer Benjamin Netanjahu obratio se Generalnoj skupštini, ponudivši 'ruku mira Egiptu, Jordanu i Turskoj'.

"Posebno, međutim, pružamo ruku palestinskom narodu s kojim nastojimo da postignemo pravičan i trajan mir", rekao je Netanjahu, koji je također pozdravljen aplauzom u Generalnoj skupštini.

On je rekao da Izrael želi mir, ali da se mir ne može postići "preko rezolucije UN, već kroz pregovore" i da su "do sada Palestinci odbijali da pregovaraju".

Netanjahu je rekao da je Izrael spreman na "bolne kompromise" i da bi "Palestinci trebalo da žive u svojoj slobodnoj državi", ali i da budu spremni na kompromise i da "ozbiljno uzmu u obzir bezbednosne brige Izraela".

Izraleski premijer je rekao da bi povlačenje s okupiranih teritorija samo pojačalo islamske ekstremiste i da je u suštini sukoba odbijanje Palestinaca da priznaju jevrejsku državu.
XS
SM
MD
LG