Dostupni linkovi

Skup podrške: Palestina zaslužuje mjesto u UN-u


Skup podrške Palestincima za priznanje države
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:53 0:00
Direktan link


Zvjezdan Živković

U trenutku kada je palestinski predsjednik Mahmoud Abbas Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u New Yorku podnosio zahtjev za prijem Palestine u UN, u Sarajevu je u petak održan skup na kojem je preko 200 Palestinaca, sa adresom u ovom gradu, podržalo priznanje ove bliskoistočne zemlje u UN.

„Palestina zaslužuje mjesto i broj 194 u Ujedinjenim nacijama“, „Punopravno članstvo u UN-u je legalno i legitimno pravo Palestine“ neke su od poruka koje su se mogle pročitati sa transparenata skupa koje je organizovalo Udruženje Bosanskohercegovačko-palestinskog prijateljstva.

„Iako izgleda da nije jedinstven, ipak se nadam da će stav Bosne i Hercegovine biti jedinstven, te da će on izraziti interese i želju bosanskohercegovačkog napaćenog naroda u borbi za ljudska prava i slobode palestinskoga, a istovremeno za slobodu i prava i izraelskog naroda“, kaže predsjednik Udruženja Avdo Hebib.

Novinarima se na skupu obratio i Ambasador Palestine u BiH Khaled Atrash:

„Znamo da je Bosna i Hercegovina pod velikim političkim pritiskom, ali ovo je trenutak istine.“

Peticija, koju je potpisalo 25 nevladinih organizacija, uručena je predstavniku Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini. U njoj se zahtijeva puna podrška i odgovornost UN-a za rješavanje palestinskog kao ostalih i pitanja na Bliskom Istoku.

XS
SM
MD
LG