Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Humanitarci u seksualnom skandalu


Jedna od akcija Oxfama

Jedna od najpoznatijih svjetskih humanitarnih organizacija, britanski Oxfam, našao se u centru skandala o seksualnim zloupotrebama njenih humanitaraca tokom pružanja pomoći Haitiju nakon razornog zemljotresa 2010. godine.

Zamjenica izvršnog direktora Penny Lawrence (Peni Lorens) u ponedjeljak je podnijela ostavku, dok je britanska vlada zaprijetila da će prestati sa sufinansiranjem Oxfama iz javnih fondova, ukoliko se sve ne rasvijetli do kraja.

Istu poruku uputila je i Evropska komisija, a Britanija je u utorak započela opsežnu istragu o svim seksulanim zloupotrebama na radnom mjestu.

Budući da je Oxfam jedna od najvećih globalnih humanitarnih organizacija ovaj skandal ugrožava njihove operacije širom svijeta zbog čega je tijelo za nadzor unutar Oxfama počelo temeljniju istragu.

Kako je saopšteno, gomilaju se nove optužbe da Oxfam „nije u potpunosti i iskreno“ otkrio sve detalje o dešavanjima na Haitiju.

Naime, Times of London je prošle sedmice objavio da su se sedam humanitarnih radnika na Haitiju, nakon zemljotresa 2010., suočli sa optužbama za seksualnu zloupotrebu, koje uključuju i to da su koristili prostitutke i skidali sa interneta dječju pornografiju.

Penny Lawrence podnijela ostavku na mjesto zamjenika izvršnog direktora Oxfama
Penny Lawrence podnijela ostavku na mjesto zamjenika izvršnog direktora Oxfama

Oxfam je soapštio da je istražio optužbe 2011. da su otpustili četvoro ljudi, a da su još troje podnijeli ostavke nakon što je otkriveno da su štitili seksualne zloupotrebe, zastrašivanja i zlostavljenja osoblja, te da nijesu prijavili takvo ponašanje.

Penny Lawrence, koja je juče podnijela ostavku na mjesto zamjenika izvršnog direktora Oxfama, a koja je u vrijeme skandala na Haitiju bila programski direktor, izjavila je da je „posramljena da se to dogodilo u vrijeme kada je ona bila zadužena da to prati“.

Na hitnom sastanku sa britanskom vladom zvaničnici Oxfama su se takođe „jednoglasno izvinili" i rekli da imaju „duboki osjećaj sramote i stida“.

Na sastanku u britanskoj vladi, Lawrence je priznala i da su se prve optužbe o seksualnoj zloupotrebi čule od strane osoblja Oxfama u njihovoj ranijoj misiji u Čadu.

„Sada je jasno ta su te optužbe - uključujući korišćenje prostitutki, koje se povezuju sa ponašanjem direktora i članova njegovog tima u Čadu, bile pokrenute i prije nego što je otišao na Haiti“, rekla je.

Nove optužbe o sakrivanju i zanemarivanju slučajeva

Osim što je Britanija najavila mogućnost obustave finansiranja, Oxfam bi se mogao suočiti i sa gubljenjem 29 miliona funti koje dobijaju iz evropskih fondova.

Evropska komisija (EK) je zahtijevala da Oxfam ponudi maksimalnu trasparentnost prilikom odgovora na optužbe o seksualnim zloupotrebama na Haitiju.

„Mi smo spremni da revidiramo i ako je potrebno ukinemo finansiranje svakog partnera koji ne uspije da se izbori za ispunjavanjem visokih etičkih standarda,“ poručila je Maja Kocijančič portparolka EK.

Oxfam „nije u potpunosti i iskreno“ otkrio sve detalje o dešavanjima na Haitiju (stanovnici Haitija nakon zemljotresa 2010, ilustracija)
Oxfam „nije u potpunosti i iskreno“ otkrio sve detalje o dešavanjima na Haitiju (stanovnici Haitija nakon zemljotresa 2010, ilustracija)

Istovremeno sa viješću o pokretanu istrage, stižu i nove optužbe, nakon što je bivša visoka zvaničnica Oxfama rekla da je zabrinuta da je „kultura seksualne zloupotrebe“ u koju su uključeni neki članovi organizacije dugo bila ignorisana od strane nekih zvaničnika Oxfama.

Helen Evans koja je bila nadležna za ispitivanje optužbi protiv članova Oxfama u periodu 2012.-2015., za televizuju Channel 4 rekla je da je u nekim slučajevima čula i primjere da su žene primoravane na seks u zamjenu za dobijanje humanitarne pomoći.

Drugi slučaj koji je navela uključivao je napad na tinejdžera volontera od strane personala Oxfama u humanitarnoj radnji u Britaniji.

Istraživanje među osobljem Oxfama u tri države, uključujujući i Južni Sudan, pokazalo je da je oko 10 posto njihovog personala bilo izloženo seksualnim napadima, a da su drugi imali iskustvo silovanja ili pokušaja silovanja od strane svojih kolega, navela je Evans, koja je dodala da svi njeni pozivi i zahtjevi za podršku njenom tim "nijesu ozbiljno uzimani u razmatranje od strane visokih zvaničnika Oxfama".

Upitani da prokomentarišu optužbe Evansove, iz Oxfama su rekli da je njen rad podstakao organizaciju da preuzeme konkretnije korake da poboljšanju zaštite.

„Žalimo da nijesmo djelovali mnogo brže i sa mnogo više resursa na ono na šta je Helen ukazala“, naveli su u saopštenju Oxfama.

Ministrica za humanitarnu pomoć Velike Britanije, Penny Moradunt koja je u ponedjeljak upozorila Oxfam da će im ukoliko izostane puna istraga ukinuti finasiranje, rekla je da je uputila pismeno upozorenje svim drugim humanitarnim organizacijama da pojačaju napore u ispunjavanju obaveza o transpartnosti te moralnom i etičkom radu.

Osim ovoga Britanija je 13. februara započela opsežnu istragu o seksualnom zlostavljanju žena na poslu, budući je pokret #MeToo okrio bezbrojne priče o široko rasprostranjenim zloupotrebama na radnom mjestu.

Ispitivaće se sve - od neželjenih usluga preko nepristojnog jezika, do zloupotreba svih vrsta.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG