Dostupni linkovi

Snijeg, politička elita i svjetske zvijezde u Davosu


Svjetski ekonomski forum 2018.
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:12 0:00

Svjetski ekonomski forum 2018.

Kao i obično, krajem januara na Svjetskom ekonomskom forumu u švicarskom Davosu okupljaju se se svjetski državnici, miljiarderi, globalna poslovna elita, borci za ljudska prava...

Pored više od 60 čelnika država i vlada, očekuje se i dolazak američkog predsjednika Donalda Trumpa. Stotine korporacijskih lidera, znanstvenika, akademika, aktivista civilnog društva i slavnih osoba započinju četvorodnevni forum pod nazivom "Stvaranje zajedničke budućnosti u podijeljenom svijetu".

Iz regiona, između ostalih, stižu srpski predsjednik Aleksandar Vučić, hrvatski premijer Andrej Plenković, šef diplomacije Bosne i Hercegovine Igor Crnadak, no sa posebnom pažnjom iščekuje se i susret makedonskog i grčkog premijera Zorana Zaeva i Alexisa Ciprasa, koji bi trebali razgovarati o sporu oko imena Makedonije.

Optimizam o globalnom ekonomskom oporavku je veliki. Burzovni indeks Dow Jonesa premašio je 26.000 poena zbog pozitivnih podataka o gospodarskom rastu, a tu je i uvjerenje da će promjena američkog poreznog sustava povećati korporativnu zaradu. To pokazuje da će biti vrlo živo na ovom forumu, pogotovo jer se odvija u snijegom zatrpanom švicarskom zimovalištu.

"Sretan sam i zbog snijega jer daje Davosu ono što bi trebao biti - aspekt globalnog sela, ali sela u kojem znate da priroda igra još uvijek vrlo važnu ulogu, i zato će i u našoj raspravi pitanje okoliša i njegove zaštite biti važna tema", izjavio je Reutersu uoči skupa u Davosu predsjednik Foruma Klaus Schwab.

Veliki snijeg u Alpama otežao je putovanje u mnogim regijama Švicarske koja je upozorila na moguće lavine nakon svježeg snijega koji je pao dan uoči početka Foruma.

Tokom iduća četiri dana, na oko 400 rasprava i panela, razgovaraće se o ekonomskom rastu, zaštiti okoliša, terorizmu, umjetnoj inteligenciji, perspektivama Afrike i načinu na koje izbjeglice mogu pridonijeti zemljama u koje su pristigle.

Govor Donalda Trumpa očekuje se posljednjeg dana foruma
Govor Donalda Trumpa očekuje se posljednjeg dana foruma

Desetljeće nakon bankrota američke investicijske banke Lehman Brothers, koja je pokrenula globalnu financijsku krizu i dovela do recesije, američki predsjednik Donald Trump dominiraće većim dijelom rasprava i prije njegova govora koji se očekuje posljednjeg dana Foruma.

Manji su prosvjedi već održani, drugi je planiran za danas u Zürichu, no vlasti su već odbacile zahtjev lijevih skupina koje su željele porotestirati u Davosu 25. januara, obrazloživši odbijenicu problemima sa snijegom. Ipak, švicarska peticija protiv Trumpa, koja poziva predsjednika SAD da ne dolazi u Davos, ima više od 16.000 pristaša na društvenim mrežama.

Odluka o zaustavljanju prosvjeda je "način kako se sakriti iza elita", izjavila je za AP šefica švicarskih mladih socijalista Tamara Funiciello, dodajući kako će vlastima "trebati mnogo više da ih zaustave".

U Davos i okolicu upućeno je više od 4.300 policajaca radi sigurnosti, a dužnosnici kažu da je broj policajaca sličan onom iz prethodnih godina, iako će ovo biti drugi posjet jednog američkog predsjednika od početka održavanja Svjetskog foruma.

Supredsjedateljica i panelist: Christine Lagarde i Elton John
Supredsjedateljica i panelist: Christine Lagarde i Elton John

No, gostoprimstvo ne završava samo s predstavnicima korporative elite. Ove godine među slavim ličnostima u Davosu su i pjevač Elton John i glumica Cate Blanchett koji će sudjelovati u raspravi o socijalnim temama.

Forum će imati nekoliko panela na kojima će se razgovarati o seksualnom nasilju, pokretu #MeToo koji je izrastao u globalni pokret nakon što je javnost saznala za ponašanje holivudskih magnata, poput producenta Harveya Weinsteina i drugih.

Suočeni s optužbama za seksizam, Forum je ove godine imenovao sedam supredsjedateljica, uključujući šeficu Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde i izvršnu direktoricu IBM-a Ginni Rometty.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG