Dostupni linkovi

Otmičari oslobodili više od 300 nigerijskih učenica  


Oslobođene učenice u nigerijskoj državi Zamfara, 2. mart 2021.
Oslobođene učenice u nigerijskoj državi Zamfara, 2. mart 2021.

Grupa od gotovo 300 djevojčica koja je bila kidnapovana u Nigeriji u petak, 26. februara puštena je kako su rekle lokalne vlasti. Djevojčice su iz internata kidnapovali neidetifikovani naoružani otimači u gradu Džangebe i odveli ih u šumu, rekla je policija.

Kidnapovanje djevojčica posljednja je u nizu sličnih slučajeva otmice u Nigeriji. Najmanje 42 osobe otete su iz državne škole prošlog mjeseca i kasnije puštene, a više od 300 učenika u decembru je takođe odvedeno i kasnije pušteno nakon pregovora.

Otmica gotovo 300 učenica na sjeverozapadu Nigerije treća je masovna otmica djece od decembra u najmnogoljudnijoj afričkoj državi. Za otmicu djevojčica iz internata u nigerijskoj sjeverozapadnoj državi Zamfara niko nije preuzeo odgovornost, prenosi BBC.

U Nigeriji se sve češće dešava da da grupe lokalno poznate kao "razbojnici" uzimaju učenike za taoce radi otkupnine, zbog čega Nigerijci traže od vlasti da proglase vanredno stanje.

Vlasti nisu navele koliko je djevojčica oslobođeno, međutim, agencija France press (AFP) piše da su sve djevojčice oslobođene, njih 279.

Škole su postale mete naoružanih skupina za masovne otmice za otkupnine. Takve otmice u Nigeriji prvo je vršila teroristička grupa Boko Haram, a poslije i ogranak takozvane Islamske države u Zapadnoj Africi. Sada se njihovom taktikom koriste i druge kriminalne skupine.

Nigerija se bori sa islamističkim pobunjenicima grupe Boko Haram koji terorišu oblasti na sjeveroistoku zemlje, kao i sa nasiljem drugih naoružanih grupa u lokalnim zajednicama koje vrše pljačke i otmice, a predsjednik Muhamadu Buhari smijenio je vojni vrh u januaru zbog pogoršanja bezbjednosne situacije u zemlji.

Kidnapovanje 276 učenica 2014 u sjeveroistočnom Čiboku koje je izvršio islamistički Boko Haram skrenuo je globalnu pažnju na učestale upade u škole u Nigeriji, ali porast skorijih napada pripisuje se kriminalnim grupama.

U izjavi koju je za medije dao u petak predsjednik Buhari je rekao da je otmica djevojčica “nehumana i apsolutno neprihvatljiva”, piše CNN.

"Ova administracija se neće povinovati ucjenama razbojnika koji ciljaju na nevine učenike u školama i očekuju velike otkupnine", rekao je Buhari.

Nakon okončanja krize sa otmicom učenica nigerijski predsjednik je na Twitteru napisao da je "zadovoljan" što je situacija "sretno završila bez incidenata".

"Teško radimo kako bi okončali ove sumorne incidente otmice. Vojska i policija će nastaviti svoju potragu za otmičarima", napisao je Buhari na Twitteru.

Naoružane grupe koje djeluju u ovoj afričkoj državi često otimaju radi otkupnine, ali kada su naoružani otmičari odveli više od 300 dječaka iz Kankare u susjednoj državi Katsina u decembru prošle godine, po nekim izvještajima se govorilo da iza svega stoji teroristička grupa Boko Haram, koji djeluje sjeveroistoku. Izvještaji su kasnije osporeni, a dječaci pušteni nakon pregovora.

XS
SM
MD
LG