Dostupni linkovi

Oslobođeni nigerijski školarci, koje je oteo Boko Haram, vraćaju se kući


Oslobođeni nigerijski dječaci u povratku kući, 17. decembar 2020.
Oslobođeni nigerijski dječaci u povratku kući, 17. decembar 2020.

Više od 300 školaraca koji su spašeni od otmičara na sjeverozapadu Nigerije vratili su se kući u petak, 18. decembra, mnogi od njih bosi i zamotani u deke nakon cjelodnevnih muka.

Dječaci, odjeveni u prašnjavu odjeću, izgledali su umorno, dok su izlazili iz autobusa u gradu Katsina i odlazili do vladine zgrade, javlja Reuters.

Jedan, koji nije rekao svoje ime, rekao je da su mu otmičari rekli da ih opisuje kao članove islamističke militantne skupine Boko Haram, iako on sumnja da su to bili naoružani banditi.

“Tukli su nas ujutro, svake večeri. Mnogo smo patili. Hranu su nam davali samo jednom dnevno, a vodu dva puta dnevno“, rekao je za nigerijsku televiziju Arise.

Sedam dana ranije, naoružani ljudi na motorima upali su u internat za dječake u gradu Kankara u državi Katsina i odveli ih u šumu koja se prostire na četiri države.

Sigurnosne službe spasile su ih u četvrtak, rekle su vlasti.

Međutim, mnogi detalji o incidentu ostaju nejasni, uključujući ko je odgovoran, je li plaćena otkupnina, kako je osigurano puštanje dječaka i jesu li svi oni sada na sigurnom.

Otmica je pogodila zemlju u kojoj je raširena nesigurnost i pobudila sjećanja na otmicu Boko Harama više od 270 učenica u gradu Chibok na sjeveroistoku zemlje 2014. godine.

Šest godina kasnije pronađeno je ili oslobođeno samo oko polovice djevojčica. Neke su vjenčane s borcima, dok se za druge pretpostavlja da su mrtve.

Bilo kakvo sudjelovanje Boko Harama u ovoj otmici označilo bi geografsko širenje njegovih aktivnosti iz baze na sjeveroistoku. Regiju potresaju i naoružane bande koje pljačkaju i otimaju za otkupninu.

Nekoliko sati prije nego što je u četvrtak objavljeno spašavanje dječaka, internetom je počeo kružiti videozapis kojim se navodno prikazuju militanti Boko Harama s nekim dječacima. Reuters nije uspio provjeriti autentičnost snimke niti ko ju je objavio.

Masovna otmica stvorila je pritisak na vladu da se obračuna s militantima na sjeveru zemlje.

Posebno je bilo neugodno za predsjednika Muhammadu Buharija, koji dolazi iz države Katsina i koji je više puta rekao da je Boko Haram "tehnički poražen".

Buhari je rekao da je čestitao guverneru države i vojsci, u kratkom isječku iz intervjua objavljenog na njegovom Twitter računu ranije u petak.

Ministar informiranja Lai Mohammed rekao je novinarima u petak da je otmica "potpuno neprihvatljiva".

“Naša djeca ne bi smjela drhtati u školi od straha. Savezna vlada čini sve što je moguće kako bi osigurala sve naše škole, a doista i sve Nigerijce”, rekao je na konferenciji za medije u glavnom gradu Abuji.

Militantne grupe jačaju u Africi
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:00 0:00

XS
SM
MD
LG