Dostupni linkovi

Otmica u nigerijskoj školi, strahuje se da je nestalo 300 djevojčica


Imena djevojčica koje je 2014. oteo Boko Haram, postavljena na petu godišnjicu njihovog nestanka
Imena djevojčica koje je 2014. oteo Boko Haram, postavljena na petu godišnjicu njihovog nestanka

Osumnjičeni naoružani razbojnici upali su tokom noći u školski dom na sjeverozapadu Nigerije, rekli su u petak nastavnik i roditelj za AFP.

Ovo je povećalo strah od još jedne masovne otmice u tom regionu.

"Više od 300 djevojčica nije pronađeno nakon broja preostalih učenika", rekao je nastavnik u vladinoj srednjoj školi za djevojke "Jangebe" koja je tražio da ostane anoniman.

Rekao je da se napad dogodio oko 1:00 ujutro po lokalnom vremenu, ali nije pružio detalje o broju učenika koji su tada bili u školi.

Teško naoružane kriminalne bande u sjeverozapadnoj i centralnoj Nigeriji pojačale su napade posljednjih godina, otmice radi otkupnine, silovanja i pljačke.

Samo prošle sedmice, banda je iz škole u obližnjoj državi Niger otela 42 osobe.

U decembru je više od 300 dječaka kidnapovano iz škole u Kankari, matičnoj državi predsjednika Muhammadu Buharija Katsina, dok je bio u posjeti regiji.

Dječaci su kasnije pušteni, ali incident je izazvao bijes i prisjećanje na otmicu Boko Harama više od 270 učenica u gradu Chibok na sjeveroistoku zemlje 2014. godine.

Šest godina kasnije pronađeno je ili oslobođeno samo oko polovice djevojčica. Neke su vjenčane s borcima, dok se za druge pretpostavlja da su mrtve.

XS
SM
MD
LG