Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Osuda Glavaševih crnih uniformi


Branimir Glavaš

Formiranje svojevrsne stranačke garde Hrvatske demokratske stranke Slavonije i Baranje od 30 mladića u crnim uniformama izazvalo je oštre reakcije i osude u hrvatskoj javnosti. Stranku je pred devet godina osnovao jedan od osnivača HDZ-a Branimir Glavaš, kasnije osuđen za ratne zločine.

Provokacija, povratak u početak devedesetih ili privlačenje pažnje javnosti pred skore parlamentarne izbore u Hrvatskoj,takve su - redom negativne -reakcije na osnivanje Slavonske sokolske garde, koju je osnivač i bivši predsjednik Hrvatske demokratske stranke Slavonije i Baranje (HDSSB) Branimir Glavaš nazvao sportsko-rekreacijskom sekcijom stranke, a koji su bili i dio scenografije na danas održanom saboru te stranke u Osijeku. Obučeni su u crne odore sa beretkama na glavi.

Osječki novinar Drago Hedl za naš radio podsjeća da su tako bili obučeni i pripadnici Glavaševe posebne postrojbe 1991, uz koje se vezuje ratne zločine za koje je Glavaš bio osuđen. Međutim, formiranje ove garde ima i aktualnu svrhu,tvrdi Hedl, jer rejting stranke pada nakon što se Glavaš vratio s odsluženja zatvorske kazne u Bosni i Hercegovini.

Iz nekih izvora unutar HDSSB-a može se čuti da je on postao glavni problem stranke, i to onog njenog dijela koji bi želio voditi razumnu, umjereno konzervativnu politiku, jer svojim istupima šteti stranci. To se na kraju pokazalo i na istraživanju javnog mnijenja koje pokazuje da je rejting HDSSB-a značajno opao otkako se Glavaš vratio iz zatvora. Međutim, u toj stranci još uvijek nema kritične mase ljudi koja bi bila spremna da mu to kaže i eventualno ga u tome zaustavi, jer on i dalje apsolutno gospodari HDSSB-om, strankom koju je i osnovao.“

HDZ je oštro napao ovaj Glavašev potez. Šef HDZ-a Osječko-baranjske županije Ivan Anušić kaže:

„Mislim da je to još jedan pokušaj HDSSB-a - zbog pada podrške birača njihovoj stranci što je vidljivo iz anketa – dobivanja jeftinih političkih poena, odnosno dobivanja medijskog prostora. Nitko od njih ne spominje što bi trebalo napraviti i kako zaustaviti egzodus mladih iz Osječko-baranjske županije i povući određene poteze po pitanju gospodarstva u toj županiji, koju oni vode posljednjih 10 godina, i koja slobodnim padom pada već godinama. I u pravilu, kada počne padati podrška birača, onda se kreće u ekstremne poteze, a to je upravo ovaj.“

Oštri napadi i s lijeva – predsjednik Socijaldemokratske partije za Osječko-baranjsku županiju Domagoj Hajduković kaže:

Mene na žalost takve situacije podsjećaju na politički izričaj sredinom prošlog stoljeća i to je nešto što svakako ne priliči hrvatskoj političkoj sceni i, zapravo, to su prizori koji pomalo i plaše.“

Ako je Glavaš sa crno obučenim mladićima koji su prisustvovali saboru stranke htio neki povratak u devedesete, ikonografija sabora HDSSB-a bila je potpuno drugačija. Svi izaslanici i govornici su imali crvene kravate, a crvena je bila dominantna boja scenografije skupa. Glavaš u svom dvadesetominutnom istupu na saboru HDSSB-a Slavonsku sokolsku gardu nije niti spomenuo, nego je u vatrenom govoru optužio Zapad da je zbog libijske nafte uzrokovao aktualni egzodus izbjeglica, i kazao da je će cijenu platiti slavonska sirotinja, jer će Slavonija postati deponij za siromašniji i slabije obrazovani dio izbjeglica koje će tamo zapadna Europa vratiti, nakon što probere one obrazovanije.

Branimir Glavaš je 2010. godine osuđenna osam godina zatvora po zapovjednoj odgovornosti za ratne zločine, i to za ubojstvo sedam većinom srpskih civila, pokušaj ubojstva jednog i mučenje više njih krajem 1991. i početkom 1992. godine u ratnom Osijeku. Nakon izricanja presude pobjegao je u Bosnu i Hercegovinu i tamo odslužio dio kazne, a pušten je iz zatvora i vratio se u Hrvatsku nakon što je Ustavni sud Hrvatske iz proceduralnih razloga ukinuo presudu. Slučaj je vraćen Vrhovnom sudu na ponovno odlučivanje.

Pogledajte komentare (3)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG