Dostupni linkovi

Glavaš u Osijeku pet i po godina nakon bijega


Branimir Glavaš
Branimir Glavaš

Odgođeno je suđenje osječkom gradonačelniku Ivici Vrkiću kojeg je nekadašnji osječki gospodar života i smrti Branimir Glavaš, koji sada u Mostaru služi kaznu za ratne zločine, tužio za klevetu. Glavaš je posebno zbog toga doveden u Osijek iz mostarskog zatvora, kamo će pod policijskom pratnjom i u marici biti odmah i vraćen.

Nekadašnji najutjecajniji osječki političar Branimir Glavaš, koji je nakon osude na 8 godina zatvora zbog ratnih zločina nad srpskim civilima početkom devedesetih pobjegao u Bosnu i Hercegovinu, i koji otada tvrdi da ne priznaje hrvatsko pravosuđe, pojavio se danas na sudu u Osijeku. Privremeno izručen Hrvatskoj iz mostarskog zatvora gdje služi kaznu, on je kao privatni tužitelj prisustvovao suđenju osječkom gradonačelniku Ivici Vrkiću kojeg je tužio za klevetu. Ivica Vrkić se na sudačko pitanje odbio ispričati Glavašu što ga je nazvao ratnim profiterom. Suđenje je prekinuto, jer je Vrkićeva obrana zatražila izuzeće osječkog suda zbog sumnje u pristranost.

Iako se najavljivalo velike prosvjede potpore, pred osječkim sudom okupilo se svega stotinjak Glavaševih pristaša sa transparentom „pozdrav generalu“. Glavaš po završenoj raspravi pod policijskom pratnjom i u marici odlazi natrag u Bosnu i Hercegovinu na izdržavanje kazne. Politički analitičar Jaroslav Pecnik za naš radio ovo Glavaševo pojavljivanje u Osijeku - pet i po godina nakon bijega od pravde - tumači skorim izbornim saborom Glavaševe stranke koja je u ozbiljnoj političkoj krizi, a kojom je ipak komplicirano upravljati telefonom iz mostarskog zatvora.

„Ovo je zgodna prilika da se na neki način pokaže: evo, ja dolazim, istina - na kratko vrijeme, istina - da se tužim s Vrkićem. Jer ova njegova tužba i ovaj sud su potpuno besmisleni. Pa toliki su napisali da je Glavaš privrednim kriminalom i podržavanjem kriminalne privatizacije uništio Slavoniju i da je gubernator Slavonije, tako da je je nakon svih tih izjava ova Vrkićeva izjava samo mlaka vodica, ili jednaka kao i sve one ranije. Zašto ih ranije nije tužio? Sada vidimo da je ovo iskoristio kao dobru prigodu da se ukaže.“

Podsjetimo, Branimir Glavaš i petero njegovih pomagača osuđeni su 2008. godine za ratni zločin nad većinom srpskim civilima u ratnom Osijeku u jesen i zimu god. 1991. Njima su dokazane dvije točke optužnice - prvo - ubojstvo šest većinom srpskih civila i pokušaj ubojstva jednog. Njih su pripadnici Glavaševe prištapske postrojbe protuzakonito uhićivali i mučili, a potom ruku vezanih ljepljivom trakom ubijali na obali Drave i bacali tijela u rijeku, pa je slučaj u medijima prozvan "selotejp", a drugi je slučaj ubojstvo jednog srpskog civila i mučenje više njih, medijski nazvan "garaža", jer su se mučenja i ubojstvo događali u garažama Općinskog sekretarijata za narodnu obranu grada Osijeka, kojem je Glavaš bio na čelu.

Osječki gradonačelnik Ivica Vrkić je Glavaša nazvao ranim profiterom u veljači ove godine, kada su Glavaševi pristaše željeli i u Osijeku organizirati nemire po uzoru na one u Tuzli i drugim gradovima BiH, i vodili protiv njega prilično prljavu kampanju. Vrkić je odgovorio protunapadom.

„Glavaš je ratni profiter, i zato treba biti tamo gdje se sada nalazi. Pozivam nadležne državne institucije da ispitaju koliko je tvornica uništio, tko je prodao 'Slavonsku banku', tko je ukinuo 20.000 radnih mjesta, koliko je upropastio ljudskih sudbina… No pitanje svih pitanja je – što je sve sebi priskrbio dok se udarao u hrvatska prsa?“

Tada je Vrkić odnio u Državno odvjetništvo i neke materijale kojima je želio potkrijepiti svoje tvrdnje, a izvijestio je javnost i što je od Državnog odvjetništva zatražio.

Da se ispita odnos njegove i moje imovine prije rata i danas, da se utvrdi odakle mu kuće, stanovi i poslovni prostori, te je li točno da je tajni vlasnik više osječkih tvrtki.“

Za desetak dana znat će se je li uvažen zahtjev za izuzećem osječkog suda.

XS
SM
MD
LG