Dostupni linkovi

Glavaš pušten iz zatvora u Mostaru


Branimir Glavaš izašao iz zatvora
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:02 0:00

Branimir Glavaš pušten iz zatvora

Branimir Glavaš, nekada visoko pozicionirani hrvatski zvaničnik, osuđen za ratne zločine nad srpskim civilima na području Osijeka, pušten je u utorak iz zatvora u Mostaru, gdje je bio na izdržavanju kazne.

Do puštanja je došlo nakon što je Ustavni sud Hrvatske ukinuo pravosnažnu presudu Glavašu, te time slučaj vratio na početak, što je jutros potvrdio i Sud BiH, pa je Glavaš nešto iza 13 sati, pušten na slobodu.

„Izlazak na slobodu je prvi korak ka pobjedi, a to je dokazivanje vlastite nevinosti, ali i potvrda čistoće Domovinskog rata u Hrvatskoj“, izjavio je Glavaš po izlasku iz Kazneno-popravnog zavoda u Mostaru, i dodao.

„Svjestan sam da je preda mnom još dug put pravne bitke u dokazivanju te nevinosti, ali smatram da je ova presuda Ustavnog suda, odluka Ustavnog suda i ovaj sam momenat izlaska iz mostarskog zatvora, prekida izvršenja kazne, jedan kilometarski korak u dokazivanju te istine o čistoći domovinskog rata“.

O potjernici koja je za njim raspisana u Hrvatskoj, Glavaš je rekao da su se okolnosti promijenile i da se odredbe zakona sada ne mogu primjenjivati, a dodao je da su njegovi advokati već podnijeli podnesak o ukidanju pritvora.

Izjavio je i da je spreman odazvati se pozivima pravosuđa Hrvatske o prisustvu ročištima.

Glavašev bliski saradnik Ivan Drmić izjavio je brojnim okupljenim novinarima kako slučaj protiv Branimira Glavaša ima političku pozadinu.

„Tko god objektivno želi gledati na ovaj slučaj, znači od 2005., kada je ovaj progon počeo, vidi se da je tu na prvom mjestu politička umiješanost, politička motiviranost i on u dosadašnjim procesima jednostavno nije imao šanse obraniti se pred hrvatskim sudovima“, rekao je Drmić.

Glavaš je još dodao:

„Sama činjenica da od srijede ja čekam da izađem iz zatvora i to valjda nešto govori.“

Branimir Glavaš je najavio da će se po izlasku iz zatvora uputiti u Drinovce, u opštini Grude, gdje ima porodičnu kuću.

XS
SM
MD
LG