Dostupni linkovi

Oštre reakcije na Redžepijevu izjavu o dokumentima Srbije


Ilustrativna fotografija: Valona Teliqi
Ilustrativna fotografija: Valona Teliqi
Najveća kosovska opoziciona stranka Demokratski Savez Kosova reagovala je zbog izjave ministra unutrašnjih poslova Kosova Bajrama Redžepija da će “kosovska policija tolerisati i neće oduzimati nova dokumenta koja MUP Srbije izdaje kosovskim Srbima”.

Kujtim Shala portparol DSK-a kaže da je svako mešanje Srbije kršenje suvereniteta Kosova.

Na izjave Redžepija je reagovao i Milan Ivanović, koji je smatra da je ministar pod pritiskom promenio svoje stavove.

Policija Kosova je poslednjih nekoliko dana oduzimala dokumente Srbije koje na Kosovu Srbima izdaju srpske paralelne institucije, a koje se na Kosovu smatraju nevažećim.

U međuvremenu, Redžepi je izjavio da je doneta odluka da se srpski dokumenti ne oduzimaju do početka implementacije dogovora koji su postignuti u dijalogu Prištine i Beograda, a među kojima je i pitanje slobode kretanja.

Takva Redžepijeva izjava izazvala je reakcije Demokratskog saveza Kosova, ali i srpskih političara na severu zemlje.

Ivanović: Danas jedno sutra drugo

Kujtim Shala portparol Demokratskog saveza Kosova je izjavu Redžepija nazvao štetnom po Kosovo.
Bajram Redžepi

“DSK je procenio da izjave ministra unutrašnjih poslova nisu u skladu i pokazuju neozbiljnost njegovog rada. Takve izjave su na štetu Kosova, ali DSK se nada da se one neće shvatiti ozbiljno pošto ni izjave nisu takve”, kazao je Shala, dodajući da oživljavanje takvih ideja predstavlja mešanje u suverenitet zemlje.

“Za DSK svako mešanje Srbije je kršenje suvereniteta Kosova. A takvo tolerisanje predstavlja ozbiljnu štetu državnih elemenata”, kazao je on.

I političari sa severa Kosova kritikuju izjave Redžepija. Milan Ivanović navodi da Redžepi menja svoje izjave zavisno od okolnosti.

“Očigledno je da Redžepi danas priča jedno sutra drugo. Počinje sa zaplenom dokumenata i pokušajem oduzimanja identiteta, daljeg zagorčavanja života Srbima na KiM, a onda već sutradan kaže da neće to više raditi. Očigledno je da je gospodin Redžepi dobio od nekoga projekciju i prinudno promenio svoje stavove”, kaže Ivanović.

Ivanović dodaje da Redžepi nema pravo da na ovaj način diže tenzije i uznemirava narod, naročito kada kaže da će policija biti tolerantna prema srpskim dokumentima dok ne počne sprovođenje dogovora Prištine i Beograda.

“Mi njegove odluke nećemo poštovati. Mi imamo pravo na naše ime, naš identitet, našu nacionalnost, i mi ćemo zadržati naša dokumenta sviđalo se to njemu ili ne. Da li će on pokušati da uhapsi neke Srbe, to ćemo tek videti”, kaže Ivanović.
XS
SM
MD
LG