Dostupni linkovi

Oštre kritike SAD-a: Kosovske vlasti duboko upletene u korupciju


Kristofer Del
Kristofer Del
Kosovski zvaničnici i političke stranke su u velikoj meri upleteni u korupciju, izjavio je u petak u Prištini američki ambasador na Kosovu Kristofer Del (Christopher Dell).

Američki diplomata je kazao da su od proglašenja nezavisnosti Kosova neki problemi u zemlji postali još veći, te da zapravo korupcija predstavlja jednu od najvećih pretnji sa kojima se kosovsko društvo danas suočava.

Na ceremoniji diplomiranja sudija i tužioca, u petak u Prištini, Del je uputio oštre kritike kosovskom političkom rukovodstvu.

Govoreći otvoreno o korupciji na Kosovu, Del je kazao da na Kosovu mali broj njih čini bilo šta u vezi ovog problema, te je dodao da politički lideri treba da snose najveći teret uvođenja neophodnih promena

“Oni su zasigurno u najboljem položaju da to i urade. I što je još važnije, kosovski zvaničnici i političke stranke su toliko upleteni u ovaj fenomen da će biti nemoguće popraviti stanje bez njihovih napora u pozitivnom smeru”, kazao je Del.

Korumpirani zvaničnici ne žele da se utvrde činjenice. Oni imaju širok spektar sredstava na raspolaganju da sakriju istinu: novac, pristalice, volju da zastraše i prisile one koji su manje moćni od njih.


Američki diplomata je istako da je problem to što je teško utvrditi činjenice u vezi korupcije i to delom zbog brzog širenja glasina u usko isprepletenom društvu.

“Jedan još veći problem, pak, je taj što korumpirani zvaničnici ne žele da se utvrde činjenice. Oni imaju širok spektar sredstava na raspolaganju da sakriju istinu: novac, pristalice, volju da zastraše i prisile one koji su manje moćni od njih. Oni rade iz senke i žele da to tako i ostane", rekao je Del.

Američki ambasador je naglasio da je nemoguće doći do poboljšanja u ekonomiji sve dok postoji korupcija.

Korupcija tjera investitore

On je istakao da se strani investitor koji želi da se nadmeće u kupovini javnog preduzeća može da suoči sa političkim otporom, osim ako je već poznat liderima.

“Ukoliko želi da ostane u igri, on mora brzo da shvati nepisano pravilo – moraće da otkupi ovo protivljenje. Nešto gotovine ovde, a dobar posao tamo”, kazao je Del, dodajući da isti investitor treba da spremi eure i kako bi potom dobio licencu i dozvolu za rad.

Ilustracija
Ilustracija
Del je, između ostalog, kazao da dok članovi svake političke partije upiru prstim jedni na druge tvrdeći da su ovi korumpiranji, isti ti su spremni da ubace višak listića u glasačke kutije, ubace članove porodice na visoke pozicije u vladi, kao i da proslede profitabilne poslovne ugovore svojim prijateljima kada je to u njihovom interesu.

“Dozvolite mi da budem jasan: iz ove tvrdnje ne isključujem nijednu partiju”, rekao je američki diplomata i dodao da članovi političkih partija nisu usamljen korumpirani faktor, nego im često u tome pomažu drugi.

“Korupcija kvari i koči vašu privredu, usmeravanjem javnih sredstava u neisplative projekte. Ona obeshrabruje inostrane direktne investicije. Korupcija dovodi u pitanje i bezbednost, kada se koriste nestandardne procedure u javnim radovima jer su njihovi izvođači podmitili službenika nabavke, ili kada policija ne radi svoj posao zato što su podmićeni da to ne rade. To demorališe vaše društvo. Kada javnost ima tako malo poverenja u institucije i njihovu sposobnost da se suprotstave korupciji, čitava zemlja pati kada oni koji su u mogućnosti da to učine – obično najbolji i najpametniji – odlaze”, naglasio je Del.

Američki ambasador je svoj govor završio poručujući da uspeh Kosova u iskorenjivanju korupcije zavisi od građana.

“Na vašoj sposobnosti i vašem angažovanju je da osigurate da iskra nade koju ste zapalili pre više od jedne decenije ne bude ugašena korupcijom. Nažalost, nikakva investicija iz moje zemlje, ili bilo koje druge, ne može da osigura pravi ishod u ovom slučaju“, zaključio je Del.

*****

Kompletan govor ambasadora Dela možete pronaći OVDJE
XS
SM
MD
LG