Dostupni linkovi

Zaev za RSE: Nećemo dozvoliti vraćanje svađa i problema sa susedima


Zaev za RSE: Ja sam i prijavio slučaj "Reket"
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:54 0:00

Zaev za RSE: Ja sam i prijavio slučaj "Reket"

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev u intervjuu za Radio Slobodna Evropa je na optužbe opozicije da je on glava operacije "Reket" odgovorio podsećanjem da je upravo on i prijavio ovaj slučaj.

U aferi "Reket" je troje ljudi, među kojima i bivša specijalna javna tužiteljka Katica Janeva, optuženo za uzimanje novca od nekoliko biznismena za navodnu izgradnju domova za odrasle.

Premijer Zaev, na pitanje da li jedna takva operacija može da se desi bez njegovog znanja, u intervjuu za RSE odgovara:

"Takva stvar verovatno ne bi izašla na površinu da se dešavala u vreme Nikole Gruevskog. U takvim slučajevima vrhuška vlasti bi obično pokupila pare. Ali sada, premijer prijavljuje slučaj. Ja sam prijavio ovaj slučaj i to je bilo jasno rečeno i od Tužilaštva i od svih."

Zaev dodaje da je na kraju ispalo da je Jordan Kamčev, biznismen koji je bio žrtva reketa, u stvari jedan od najvećih donatora opozicione VMRO DPMNE.

Premijer navodi i kako je upravo stranka VMRO DPMNE "ušla u veliki kriminal i to na poslednjim izborima, kada se konstruisao slučaj 'Reket'". Ova izjava Zaeva se odnosi na informacije da je VMRO DPMNE zaključila račun sa zadnjih predsedničkih izbora sa dugom od oko 400.000 evra.

Grčka i Bugarska

Premijer se u razgovoru osvrnuo i na odnose sa susednim zemljama, naročito sa Grčkom i Bugarskom, odgovarajući na konstataciju RSE kako često izjavljuje da su ove dve zemlje promotori makedonskih evroatlantskih integracija, ali da neki njihovi nedavni potezi to ne pokazuju.

Naime, nova vlada u Atini je promovisala novu trgovačku oznaku "Macedonia the GReat" baš u vreme kada je Zaev boravio u Grčkoj, a u Deklaraciji bugarskog parlamenta se uslovljava makedonski put ka EU. Jedan od tih uslova je i da se u udžbenicima ne pominje da je Bugarska bila okupator Makedonije u Drugom svetskom ratu.

Zaev kaže da je za njega najvažnije kako se dva suseda ponašaju tamo gde se odlučuje o Severnoj Makedoniji, ističući primere da je na Ministarskom savetu i u Savetu EU, gde se odlučivalo o datumu za početak pristupnih pregovora, Bugarska bila jedna od najglasnijih podržavalaca Skoplja, a da je grčki premijer bio veoma pozitivan, tražeći određivanje datuma i za Severnu Makedoniju i za Albaniju.

"Tačno, oni su odlučili da promovišu region sa tom oznakom. To apsolutno nije deo rešenja u Prespanskom dogovoru. Tamo je jasno napisano da postoji Međunarodna ekspertska grupa koja treba naći rešenje ovog pitanja. Ali, to je njihova stvar, oni su odlučili tako. Definitivno, rešenje koje će biti konačno trebamo naći zajednički", rekao je Zaev.

Što se tiče Bugarske, istakao je premijer, "svakako je njihovo pravo da se pozicioniraju kako što misle da treba u delu zatvaranja određenih pitanja kroz Multidisciplinarnu komisiju".

"Mi smo druga strana, kroz razgovor ćemo rešiti i ova pitanja. Do sada smo rešili četiri istorijska poglavlja", dodaje on.

"Nećemo dozvoliti", kazao je Zaev, "da ponovo vratimo svađe, probleme i slično. Mi smo mala zemlja i imaćemo koristi ako gradimo prijateljstvo, svakako ne na štetu našeg identiteta, našeg naroda, naše budućnosti".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG