Dostupni linkovi

Osmani očekuje sastanak Kurtija i Vučića tokom jula


Predsjednica Kosova Vjosa Osmani tokom samita EU u Briselu 23. juna 2022.
Predsjednica Kosova Vjosa Osmani tokom samita EU u Briselu 23. juna 2022.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani očekuje da će dijalog Kosova i Srbije na visokom političkom nivou biti nastavljen tokom jula.

Dijalog na političkom nivou vode premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Oni su se tokom prošle godine sastali svega dva puta, ali konkretnih rezultata nije bilo zbog oprečnih stavova dvije strane.

Predsednica Osmani je na konferenciji za novinare 4. jula, nakon sastanka sa predsednikom Slovenije u Ljubljani, rekla da je Kosovo uvek bilo konstruktivno u procesu dijaloga, te da je Priština ta koja nudi predloge sa ciljem jačanja mira u regionu.

"Što se tiče dijaloga sa Srbijom, proces se nastavlja, bilo je sastanaka na nivou glavnih pregovarača i uskoro, verujem tokom jula, to zavisi od evropskih posrednika, imaćemo i sastanak na nivou lidera", rekla je kosovska predsednica.

Ona je podsetila da su dve strane nedavno postigle dogovor oko Mape puta za implementaciju energetskih sporazuma iz 2013. i 2015. godine.

Prema toj Mapi puta kosovski Regulatorni ured za energetiku (ZRRE) je 24. juna izdao licencu za snabdevanje kompaniji "Elektrosever", čime se otvara put napalet računa za utrošenu električnu energiju u opštinama na severu, gde živi većinsko srpsko stanovništvo.

Struja se u opštinama Severna Mitrovica, Leposavić Zvečan i Zubin Potok ne plaća od 1999. godine.

Računi za struju prvi put posle dve decenije: Šta kažu u na severu Kosova?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:26 0:00

Predsednik Slovenije Borut Pahor je od Kosova i Srbije zatražio da se više angažuju u dijalogu o normalizaciji odnosa, koji se u Briselu posredstvom Evropske unije vodi od 2011. godine uz posredovanje Evropske unije.

"Želimo da oživimo dijalog između Prištine i Beograda. Slovenija je dobar prijatelj obe zemlje i želeli bismo da ovaj dijalog bude iskren i da ima rezultata, ne samo u vidu sporazuma, već i u njihovoj implementaciji", rekao je Pahor.

Podvukao je da je dijalog Kosova i Srbije važan za sve u regionu jer je on primer da se sva važnija pitanja mogu rešavati razgovorom.

Specijalni predstavnik EU za dijalog između Beograda i Prištine Miroslav Lajčak je 29. juna izrazio nadu da će se dijalog Kosova i Srbije na visokom političkom nivou nastaviti u julu.

Međutim, istog dana Vlada Kosova je usvojila odluku o preregistraciji automobila registarskih oznaka gradova na Kosovu, koje izdaju organi Srbije, na RKS (Republika Kosovo) tablice, zbog čega je državni vrh Srbije oštro reagovao a Vučić poručio da dijaloga neće biti.

Potom je i sam Lajčak 30. juna izjavio da je u odnosima Srbije i Kosova nastala "nova situacija".

Kosovo i Srbija vode dijalog o normalizaciji odnosa od 2011. godine, do sada je postignuto oko 30 sporazuma ali većina nije realizovana na terenu.

XS
SM
MD
LG