Dostupni linkovi

Osmani: Postignuta saglasnost o dijelu američkog prijedloga za dinar


Predsjednica Kosova Vjosa Osmani, 29. 9. 2023.
Predsjednica Kosova Vjosa Osmani, 29. 9. 2023.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani rekla je da se pitanje srpskog dinara na Kosovu mora hitno riješiti i da već postoji saglasnost o dijelu američkog prijedloga po tom pitanju.

Centralna banka Kosova (CBK) je od 1. februara počela da primjenjuje novu uredbu, kojom se utvrđuje da je euro jedina valuta koja se koristi za plaćanje gotovinom, čime je dinar stavljen van takve upotrebe.

Prema riječima predsjednice Kosova, idealno bi bilo da se u Briselu 19. marta postigne dogovor u okviru dijaloga Kosova i Srbije, na nivou glavnih pregovarača.

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD Gabrijel Eskobar (Gabriel Escobar) izjavio je 15. marta u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) da nije uspio da ubijedi premijera Kosova Aljbina Kurtija (Albin) da suspenduje odluku o zabrani srpske valute na Kosovu dok Evropska unija (EU), SAD i Vlada Kosova ne pronađu dugoročno rješenje, kao što je elektronski transfer eura kroz kosovski sistem.

Osmani je izjavila takođe da je veoma pozitivno "što se međunarodna zajednica, na čelu sa Sjedinjenim Državama, slaže da na Kosovu dinar ne bude u opticaju".

"Uz njihovu pomoć uspjeli smo da od sada te doznake, ta finansijska pomoć koja dolazi iz Srbije, stižu u eurima, a ne u dinarima i vjerujem da se time rješava veliki dio problema sa kojima smo se suočavali u prošlosti", kazala je Osmani na konferenciji za novinare tokom posjete Lipljanu.

Kada je riječ o drugom dijelu prijedloga, ona je rekla da kosovske vlasti razmatraju načine da obezbijede da pomoć koja iz Srbije za srpsku zajednicu na Kosovu "ne ode u ruke lica koja su zloupotrebljavala, koji su korumpirani i uzeli su novac možda na ime građana, ali su ga koristili za organizovani kriminal".

"Za taj dio se pravi plan koji će uključiti kosovske vlasti", navela je predsjednica Kosova.

Osmani je rekla da postoji nada da će vrlo brzo biti postignut dogovor o drugoj tački.

"Hitno je da se ovo pitanje riješi, jer ne samo da to pomaže građanima da prebrode neke od izazova sa kojima se suočavaju, već istovremeno, da budem iskrena, Kosovu koje ima i veće probleme, među kojima su i drugi bezbjednosni problemi", navela je Osmani, posebno pominjući potrebu da se osigura granica sa Srbijom, koja, prema njenim riječima, "stalno razmatra načine da napadne Kosovo".

Američki zvaničnici su proteklih dana nekoliko puta ponovili da imaju problema u komunikaciji sa Vladom Kosova, zbog nedostatka koordinacije.

O partnerstvu sa SAD

Na pitanje o pristupu Vlade Kosova Sjedinjenim Državama, Osmani je rekla da svoj pristup kao predsjednica može iznijeti samo sa svim institucijama u zemlji, kao i sa međunarodnim partnerima.

"Republika Kosovo je država koja je nastala žrtvom naroda Kosova, našeg oslobodilačkog rata, dugogodišnjeg otpora i istorijske podrške koju smo dobili od saveznika... Ovo nikada ne smijemo zaboraviti, jer nije bila jednokratna podrška, odnosno samo 1999. godine, već svaki korak naprijed koji je Kosovo napravilo, napravilo je zajedno sa evroatlantskim saveznicima", navela je Osmani.

Dodala je da je Kosovo uvijek radilo velike i dobre stvari sa svojim saveznicima i da takav pristup treba da se nastavi.

Međunarodna zajednica je oštro reagovala na odluku Kosova za prestanku primjene dinara kao sredstva gotovinskog plaćanja, rekavši da je potreban jasan plan koji ne šteti srpskoj zajednici, kao i da je rok za njegovu primjenu bio prekratak.

Srbija navodi da Srbima na Kosovu daje pomoć vrijednu milione eura i isplaćuje im plate, penzije i dodatnu pomoć u sopstvenoj valuti, dinarima.

O Ohridskom sporazumu

Tokom konferencije za novinare, Osmani je pitana i o nesprovođenju sporazuma između Kosova i Srbije postignutom prije godinu dana u Ohridu u Sjevernoj Makedoniji. Strane su se dogovorile o aneksu implementacije Sporazuma za normalizaciju odnosa, koji su strane dogovorile u februaru iste godine.

Osmani je rekla da treba analizirati postupanje strana na terenu, "kako bi se došlo do potpuno objektivnog zaključka".

"Srbija je više desetina puta prekršila ovaj sporazum, koji joj jasno nalaže da ne krši teritorijalni integritet Kosova, da prizna međunarodni subjektivitet i princip ravnopravnosti strana, da ne glasa protiv članstva Kosova u međunarodnim organizacijama, da ne koristi nasilje u međudržavnim odnosima i mnoge, mnoge druge principe", kazala je predsjednica Kosova.

Ona je rekla da se sada u Briselu pravi plan za implementaciju sporazuma, jer do sada nije bilo punog dogovora strana, a da se ona sama kao predsjednica nije složila sa planom koji su iznijeli zvaničnici u Briselu, jer je, prema njenim riječima, bilo nedopustivo da Srbija ima koristi na početku implementacije plana, a Kosovo na kraju.

"Tražim jednak tretman strana, kako bi plan sekvencijalne implementacije vodio računa o tome da i Kosovo i Srbija paralelno sprovode svoje obaveze, a ne da jedna strana prvo dobije sve benefite, pa da se onda razmišlja o Kosovu na samom kraju", navela je Osmani.

Kosovo i Srbija su u dijalogu u Briselu - uz posredovanje evropskog bloka - od 2011. godine. Strane su postigle mnoge sporazume, ali nisu svi implementirani.

Evropski šef diplomatije Josep Borrell ponovio je u ponedjeljak da će se vršiti međunarodni pritisak na dvije zemlje da implementiraju do sada postignute sporazume.

XS
SM
MD
LG