Dostupni linkovi

Odlukom Vijeća ministara BiH omogućena prodaja viškova naoružanja


Bosna i Hercegovina se po okončanju rata obavezala riješiti viškova oružja i municije.
Bosna i Hercegovina se po okončanju rata obavezala riješiti viškova oružja i municije.

Problem viška naoružanja, streljiva i minsko- eksplozivnih sredstava vlasti Bosne i Hercegovine (BiH) pokušaće riješiti prodajom, za šta je Vijeće ministara BiH 9. aprila dalo zeleno svjetlo.

Vijeće je 9. aprila usvojilo aneks na sporazum koji je sa vladama dva bh. entiteta potpisan 2008. godine, a definiše raspolaganje pokretnom imovinom za potrebe odbrane.

Ministarstvo odbrane predložilo je da se sporazum dopuni, uz obrazloženje da je čuvanje ovog naoružanja u skladištima u proteklih 14 godina znatno koštalo.

Podatke o tome koliko ima viška naoružanja u skladištima Oružanih snaga BiH nemaju ni u ovim snagama, niti u Ministarstvu odbrane BiH, institucijama koje su formirane nakon ukidanja entitetskih vojski i ministarstva odbrane, 2005. godine.

Osim što ne znaju tačne količine, nadležni ministar Zukan Helez i načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Gojko Knežević, za Radio Slobodna Evropa (RSE) su rekli da im je "teško čak i procijeniti".

Aneksom koji je Vijeće ministara BiH usvojilo 9. aprila određen je postupak i procedura komisione prodaje i izvoza viškova pokretne imovine koja je vlasništvo Bosne i Hercegovine, odnosno Ministarstva odbrane BiH.

Prodaja i izvoz obavljaće se uz potpuno poštivanje ustavne strukture BiH i nadležnosti svih nivoa vlasti, naveli su iz Vijeća ministara BiH.

Velike količine oružja i municije u skladištima Oružanih snaga BiH su proglašene viškom, odnosno neperspektivnom vojnom imovinom preostalom nakon rata 1995. godine.

Često je nemoguće utvrditi porijeklo, starost ni kvalitet, zbog čega predstavlja veliki sigurnosni rizik, smatraju u Organizaciji za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE).

U ovoj međunarodnoj organizaciji, koja sarađuje sa vlastima BiH na polju sigurnosti, su u izvještaju u septembru 2023. godine ocijenili da osim eksplozije, uskladišteni viškovi oružja predstavljaju i rizik od krađe, te preprodaje organizovanim kriminalnim grupama i terorističkim organizacijama.

Pored toga, uskladištene količine oružja i municije višestruko premašuju potrebe Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Bosna i Hercegovina se po okončanju rata obavezala riješiti viškova oružja i municije, tako što će dio prodati, dio uništiti, a dio pokloniti.

Kada su osnovani 2005. godine, Ministarstvo odbrane BiH i Oružane snage BiH su od entitetskih ministarstava odbrane i tri tadašnje vojske preuzele 38.000 tona municije, mina i eksploziva raznih kalibara, te skoro 100.000 komada oružja raznih kalibara.

Analizom utvrđeno da Oružanim snagama Bosne i Hercegovine za optimalno funkcionisanje treba oko 7.000 tona municije, što znači da je tada utvrđeni višak municije iznosio 31.000 tona.

Zabilježen je i niz krađa oružja iz vojnih skladišta, a sud je utvrdio i postojenje malverzacija tokom prodaje viškova naoružanja.

XS
SM
MD
LG