Dostupni linkovi

Treba li vam pomoć?


Dostavljanje hrane starijima
Dostavljanje hrane starijima

Dok traje svjetska pandemija korona virusa, većina država Zapadnog Balkana proglasila je vanredno stanje. Građanima se preporučuje da izlaze samo po potrebi, a Srbija je uvela policijski sat za osobe starije od 65 godina.

Građani se organizuju samostalno, humanitarna udruženja također daju doprinos, a pomoć se nudi i putem mnogih grupa na društvenim mrežama.

Evo nekih od tih stranica.

Inicijativa "Ne davimo Beograd" na svojoj stranici poziva građane da se jave ako im je potrebna bilo kakva pomoć ili podrška. "Bilo u namirnicama, lijekovima ili nešto drugo. Probaćemo da se nađemo jedni drugima koliko god možemo. Javite se na telefon: 011 4208596, 0612739393, ili na email nedavimobeograd@gmail.com."

Ili preko Facebook stranice.

Tu je i Facebook stranica "Pomoć sugrađanima u karantinu - Srbija".

Osim toga, preko СКОНУС | SKONUS | SCSU (Studentske konferencije univerziteta u Srbiji), studenti i mladi se mogu prijaviti da volontiraju kod određenih institucija i službi koje pomažu ljudima

Tu je i Caritas Srbije.

Dodaju da je Ministarstvo zdravlja Srbije otvorilo posebne linije telefona za očuvanje mentalnog zdravlja u doba epidemije, a evo i na koji način ih možete kontaktirati.

I "Pokret mladih Kragujevac" stavio se na raspolaganje onima kojima je to potrebno.

U Bosni i Hercegovini, svoj doprinos daje i udruženje "Pomozi.ba". Osigurali su 500.000 hirurških maski za lice koje besplatno dijele građanima.

Crveni križ Federacije BiH otvorio je telefonsku liniju za psihosocijalnu podršku osobama u samoizolaciji ili karantinu. Rade svaki dan od 10 do 19 sati, a možete ih dobiti na brjo +38762040653.

I nisu jedini.

A kako maski za lice fali u apotekama, neka udruženja odlučila su se šiti maske.

Ako znate za još neke organizacije koje nude pomoć pišite nam na ovom postu na našoj Facebook stranici.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG