Dostupni linkovi

Orbović: Uzbunjivač iz Krušika nije tražio pomoć sindikata


Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović
Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović

Radnik fabrike oružja "Krušik" u Valjevu Aleksandar Obradović, koji je medijima otkrio pod kojim se uslovima prodaje oružje državnim i privatnim firmama, nije tražio zaštitu sindikata zbog suspenzije sa posla, kaže predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Ljubisav Orbović.

Na pitanje novinara da li je Obradović tražio pomoć sindikata i da li će sindikat i samoinicijativno pokušati da mu pomogne zbog otkaza ugovora o radu, Orbović navodi da u toj fabrici postoje četiri sindikata - SSSS, UGS "Nezavisnost", Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) i Sindikat Sloga.

"Nismo dobili zahtev Obradovića za pomoć i ne znamo da li je član sindikata. Verujem da će sindikati u fabrici, ako dobiju zahtev za pomoć, biti jedninstveni", tvrdi Orbović.

Dodaje i da "nije moguće da nijedan sindikat nije smeo da reaguje ako je Obradović zatražio pomoć".

Predsednik UGS "Nezavisnost" Zoran Stojiljković
Predsednik UGS "Nezavisnost" Zoran Stojiljković

Predsednik UGS "Nezavisnost" Zoran Stojiljković smatra da su odnosi tamošnjih sindikata i Obradovića podnošljivi.

"Mislim da nije problem da se radi na zaštiti prava Obradovića iz radnog odnsosa, a sindikati nisu ulazili u deo oko toga da li je zaštićeni svedok", navodi Stojiljković.

Radnik Krušika Aleksandar Obradović suspendovan je s posla zbog toga što je bio u pritvoru sa obrazloženjem da je odavao poslovne tajne o načinu prodaje naoružanja firmama, među kojima je jedna koja je angažovala oca ministra policije Nebojše Stefanovića.

Poslovodstvo preduzeća je po isteku pritvora trebalo da ga vrati na posao do isteka sudskog procesa, međutim suspenzija je produžena i sada se vodi disciplinski postupak.

XS
SM
MD
LG