Dostupni linkovi

Vučić odlikovao Orbana u Beogradu


Viktor Orban nakon uručenja Ordena Republike Srbije (16. septembar 2022)
Viktor Orban nakon uručenja Ordena Republike Srbije (16. septembar 2022)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je u petak premijeru Mađarske Viktoru Orbanu Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici.

Vučić je rekao da je Orban bio uz Srbiju u njenim teškim trenucima i zahvalio mu se na prijateljstvu koje je pokazao prema Srbiji. Posebno mu se zahvalio na doprinosu koji je dao u razvijanju odnosa Srbije i Mađarske.

"Ovo odlikovanje dodeljujem izuzetnom prijatelju Republike Srbije za zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa dve zemlje", rekao je Vučić u Predsedništvu Srbije i Beogradu nakon dodele odlikovanja.

To je, prema njegovim rečima, najviše odlikovanje Republike Srbije.

Orban: Srbija i Mađarska čuvari 'južnih vrata Evrope'

Viktor Orban je na konferenciji za medije u Beogradu rekao da mu je čast da primi ovo priznanje od Srbije i da ga smatra kao podsticaj za dalji rad.

"Smatram da ovo priznanje nisam dobio za ono što sam do sada učinio već za sve ono što ću tek učiniti na razvijanju odnosa Srbije i Mađarske", rekao je Orban.

Orban je rekao da je misija i Srbije i Mađarske da "odbrane južna vrata Evrope".

"Pošto se migracije iznova i iznova ponavljaju, naša zajednička misija je da te procese kanališemo", rekao je Orban.

LSV: Dodela ordena Orbanu neprimeren gest

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) kritikovala je dodelu ordena Republike Srbije premijeru Mađarskom Viktoru Orbanu i ocenila da je to "samo još jedan u nizu neprimerenih i loših gestova u odnosima dve države".

"Pitamo se da li je predsednik Vučić, pre dodele ordena, pitao Viktora Orbana zašto Vlada Mađarske odobrava i pomaže rehabilitaciju ratnog zločinca Mikloša Hortija", navela je LSV u saopštenju.

Upitali su i da li je Orbanova vlast uklonila Hortijevu bistu koja je nedavno postavljena u zgradi mađarskog parlamenta.

Potpredsednica desničarskog pokreta "Naša domovina" Dora Duro je krajem avgusta u parlamentu Mađarske otkrila bistu Hortiju, nekadašnjem regentu Kraljevine Mađarske koji je direktno bio odgovoran za deportaciju više hiljada Jevreja za vreme Drugog svetskog rata, ali i pod čijem vlašću su fašističke snage u Vojvodini sprovodile raciju u južnoj Bačkoj 1942. godine.

'Evropa je energetski patuljak u odnosu na Rusiju'

Na konferenciji za medije u Predsedništvu Srbije Viktor Orban je kritikovao sankcije koje je Evropska unija uvela Rusiji zbog invazije Kremlja na Ukrajinu.

On je rekao da sankcije obično uvode oni koji su jači protiv onih koji su slabiji.

"Ali kada vidim energetske sankcije, vidim da smo mi u Evropi energetski patuljci, dok je Rusija energetski džin. Takva stvar ne može voditi ka dobrome", rekao je Orban i dodao da su sankcije loše, bolne i mnogo koštaju.

On je dodao da niko nije u lakoj situaciji, pošto se o sankcijama uglavnom odlučuje na mestima "koja su bezbedna i koja su daleko od zemlje protiv koje se sankcije uvode".

"Lako je da se sankciona politika kroji iz Pariza, Brisela, Madrida ili Berlina, ali smo mi bliži sankcionisanoj zemlji, to jest Rusiji. Zato ne iznenađuje ako mađarski stav radikalno odstupa od briselskog", rekao je Orban.

"Razlika između ta dva stava je otprilike 2.000 kilometara", rekao je Orban.

Prema njegovim rečima, sankcije koje su "uveli zapadnjaci" loše utiču na Mađarsku.

"Ukoliko bi se sankcije ukinule, situacija bi se odmah poboljšala", rekao je Orban.

Vučić: Dogovor s Orbanom o zajedničkom radu tokom zime

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se Srbija nije pridružila sankcijama EU protiv Rusije, jer je pozicija zvaničnog Beograda još teža od one u kojoj je Mađarska.

Vučić je dodao da je narednih šest meseci "od ključne važnosti za opstanak srpskog i mađarskog naroda'.

"Zato smo se dogovorili da zajednički radimo na svemu i da sve svoje akcije ubrzamo po sto puta, da ne gubimo vreme na besmislene birokratske procedure već da uradimo sve što možemo da pomognemo jedni drugima tokom zime", rekao je Vučić.

Nakon što je Ruska Federacija 24. februara pokrenula invaziju na Ukrajinu, Evropska unija uvela je niz sankcija Rusiji. Srbija je osudila invaziju ali se nije pridružila sankcijama.

Viktor Orban je ocenio da je odluka Evropskog parlamenta da osudi vlast u Mađarskoj zbog podrivanja demokratije "na nivou vica".

"Evropska levica je opsela Evropski parlament. Naš nekadašnji saveznik Narodna stranka sve više klizi ka levici, a desnica je uspela da zadrži u rukama samo jednu manjinsku poziciju. To je partijski napad i nije prvi. A nivo usvojenog dokumenta je na nivou pamfleta", rekao je Orban.

Premijer Mađarske došao je u Beograd dan nakon što su poslanici Evropskog parlamenta većinom glasova osudili mađarske vlasti za podrivanje demokratije, pojačavajući pritisak na blok da smanji finansiranje te zemlje članice EU.

Očekuje se da će Evropska komisija kasnije ove nedelje preporučiti suspendovanje milijardi evra namenjenih Budimpešti iz zajedničkog budžeta EU za period 2021-27.

Kao razlog za taj potez navodi se rasprostranjena korupcija u Mađarskoj.

Mađarska forinta i obveznice oslabile su ove sedmice nakon što su evropski poslanici osudili Orbana zbog ukidanja prava migranata, homoseksualaca i žena, kao i nezavisnosti medija, akademika i sudova, navodi Rojters.

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Milorad Dodik napisao je na svom zvaničnom Tviter nalogu da će se u petak, 16. septembra, sastati sa Vučićem i Orbanom u Beogradu.


Inače, Viktor Orban je 5. septembra primio orden i od patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirija zbog, kako je objašnjeno, zasluga u odbrani hrišćanskih vrednosti.

Kako je saopštila SPC, Porfirije je Orbanu uručio najviše odlikovanje Srpske pravoslavne crkve, orden Svetog Save prvog stepena, u sedištu Vlade Mađarske u Budimpešti, a prvi čovek SPC je tom prilikom istakao Orbanovo zalaganje za hrišćanski sistem vrednosti.

XS
SM
MD
LG