Dostupni linkovi

Tužilaštvo BiH tražit će pritvor za osumnjičene za ubistvo 100 Bošnjaka u Nevesinju


Zgrada Suda i Tužilaštva BiH u Sarajevu
Zgrada Suda i Tužilaštva BiH u Sarajevu

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) uputit će Sudu BiH prijedlog pritvora za osam osumnjičenih za zločin protiv čovječnosti na području Nevesinja, na jugu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH u petak 17. decembra.

Pritvor će biti predložen za Dragana Đurđića iz Doboja, Dragana Ivaniševića iz Nevesinja, te Gorana Došlu, Milana Trifkovića, Sinišu Kandića, Dragoslava Aćimovića, te Zdravka i Mladena Kandića, iz Mostara.

Riječ je o osobama koje su uhapšene 16. decembra zbog sumnje da su tokom 1992. godine ubili oko 100 osoba bošnjačke nacionalnosti sa područja Nevesinja.

„Zločini se odnose na ubistvo oko 100 osoba bošnjačke nacionalnosti, na lokaciju u mjestu Zijemlje, među kojima više desetina žena, osoba starije životne dobi, kao i veći broj djece među kojima i djece starosti od 15 dana do 2 godine života“, saopćilo je ranije Tužilaštvo BiH.

U počinjenom zločinu, prema navodima Tužilaštva BiH, ubijene su gotovo cjelokupne porodice Ploskić, Šipković, Aličić, Alibašić, Mahinić, Brajević, Čopelj i druge žrtve.

"Posmrtni ostaci 49 osoba su pronađeni dok se za posmrtnim ostacima 47 žrtava još uvijek traga" kaže se u saopćenju.

Iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), ranije je saopćeno da su osumnjičeni uhapšeni u toku akcije na na području Banjaluke, Sarajeva, te Nevesinja, Gacka i Trebinja na krajnjem jugu BiH.

XS
SM
MD
LG