Dostupni linkovi

Ko koči otkrivanje istine o privatizaciji crnogorskog Telekoma


Telekom Crne Gore, foto: Vijesti
Telekom Crne Gore, foto: Vijesti
Iako je od izbijanja afere Telekom prošlo gotvo tri mjeseca crnogorsko tužilaštvo američkoj i mađarskoj strani još nije proslijedilo zamolnicu kako bi došlo do podataka koji bi mogli biti esencijalni za utvrđivanje pune istine o tvrdnjama iz izvještaja američke Komisije za hartije do vrijednosti da su tokom privatizacije crnogorskog telekoma 2005. godine dva crnogorska zvaničnika i jedna advokatica, sestra viskog zvaničnika, podmićeni za preko sedam miliona eura.

To je, naime, saopštila vrhovna državna tužiteljica Ranka Čarapić, koja je u izjavi novinarima na crnogorskom primorju kazala da te zamolnice još pripremaju. One će biti upućene američkom i mađarskom pravosuđu kako bi se dobili podaci od vlasnika crnogorskog telekoma – Mađar telekoma, kazala je Čarapić.

Poslanik vladajuće DPS Obrad Mišo Stanišić, inače član Odbora za bezbjednost i odbranu koji je nedavno obavio kontrolno saslušanje vrhovne državne tužiteljice i direktora Uprave za sprječavanje pranja novca i finansiranja terorizma, nalažući im da do aprila odboru ponude nove informacije, odgovara na pitanje a li mu je čudno što još uvijek nije formalno započeta procedura prikupljanaj podataka:

"Pa što se toga tiče mislim da se još uvijek nije zakasnilo. Ali, mora se nastojati a to je i jedan od zaključaka sa sjednice našeg odbora da se ta procedura ubrza i da se i ta eventualna afera razobliči do kraja."

Poslanik vladajuće SDP i član odbora Raško Konjević podsjeća da su članovi odbora tokom kontrolonog saslušanja informisani da će nadležni državni organi od američke i mađarske strane tražiti podatke, ali dodaje da još nije u prilici da saopšti da li se kasni sa prikupljanjem podataka.

"Ne znam zaista da li je prethodno bilo neke komunikacije ali ono što znam da je zaključak odbora jeste da negdje do aprila mjeseca imamo još jednu sjednicu na kojoj ćemo analizirati šta je urađeno između dvije sjednice i analizirati zaključke koje smo donijeli. Ta sjednica će biti prilika da vidimo šta su državni tužilac i Uprava za sprječavanje pranja novca uradili uradili u tom vremenskom periodu između dvije sjednice", kaže Konjević.

Posljednji stub Đukanovićeve odbrane

Dilemu nema Goran Danilović, član Odbora iz Nove srpske demokratije koji je, kako kaže, ubijeđen da se radi o odugovlačenju i klasičnoj opstrukciji.

"Zaista smatram da je državno tužilaštvo saučesnik u korupcionaškoj aferi vezanoj za Telekom i ponavljam svoj politički stav da je i u ranijem sastavu na čelu sa Vesnom Medenicom i danas na čelu sa Rankom Čarapić državni tužilac posljednji stub odbrane
Milo Đukanović
Milo Đukanović
privatnog interesa šefa DPS Mila Đukanovića. Ovo što se dešava u aferi Telekom, to da su u izviđaju šest godina i to da tek sada pišu zamolnicu govori o lošoj namjeri i o nesposobnosti državnog tužioca za čijeg mandata nećemo uraditi ništa značajno u borbi protiv kriminala i korupcije", navodi Danilović.

Bivši premijer i aktuelni predsjednik vladajuće DPS Milo Đukanović nedavno je u intervju državnoj televiziji kazao da na osnovu do sada poznatog pretpostavlja da se pominjanje advokatice jednog visokog vladinog zvaničnika u američkom izvještaju odnosi na njegovu sestru Anu Kolarević, ali je dodao da je to obična glupost.

"Ono što ne pretpostavljam nego što ću vam eksplicitno reći je da je u pitanju jedna notorna glupost. Može vas ovakva ocjena začuditi zato što smo mi u Crnoj Gori naučili da gluposti samo postoje ovdje kod nas. Ne, gluposti postoje i ovdje i van Crne Gore, i sa ove i sa one strane okeana. Gorim od nestrpljenja da američka agencija pošalje informacije našem tužilaštvu. Gorim od nestrpljenja jer znam da ćemo se slatko nasmijati tome", rekao je Đukanović.

Odgovor Američke ambasade

Na interesovanje Radija Slobodna Evropa da li je Tužilaštvo Crne Gore tražilo i da li je od Ambasade SAD i kada dobilo uputstva kako da dođu do zvaničnih informacije o slučaju Telekom od američke strane, iz Američke ambasade našem radiju je saopšteno:

Kancelarija crnogorskog specijalnog tužioca izrazila je interesovanje za dobijanje informacija od Ministarstva pravde Sjedinjenih Američkih Država u vezi sa istragom ovog slučaja.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Podgorici, preko Kancelarije svog stalnog pravnog savjetnika, obezbijedila je Kancelariji crnogorskog specijalnog tužioca model zahtjeva za uzajamnu pravnu pomoć i vodič za dobijanje uzajamne pravne pomoći od Kancelarije za medunarodnu pomoć Ministarstva pravde SAD.

Zahtjeve za podatke u slučajevima uzajamne pravne pomoći procesuira Kancelarija za međunarodnu pomoć Ministarstva pravde SAD.

Ambasada SAD predala je Kancelariji specijalnog tužioca ove dokumente, prevedene na crnogorski jezik, 27. februara 2012. godine. Kancelarija stalnog pravnog savjetnika Ambasade nastaviće da pruža pomoć i savjete tokom ovog procesa.
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG