Dostupni linkovi

Put ka EU zavisiće i od istrage afere Telekom


Nebojša Medojević i Andrija Mandić
Nebojša Medojević i Andrija Mandić
Predstavnici opozicije Nebojša Medojević i Andrija Mandić su saopštili da ambasade Njemačke, Mađarske i Sjedinjenih Država daju punu podršku crnogorskim institucijama da se rasvijetli slučaj korupcije prilikom prodaje crnogorskog Telekoma i navode da će te zemlje omogućiti razjašnjavanje te afere.

Na sastanku opozicionih lidera sa potpredsjednikom Vlade Duškom Markovićem je postignut visok stepen saglasnosti da će odluka Evropske komisije u junu, o formalnom početku pregovora o članstvu, umnogome zavisiti od rezultata crnogorskog tužilaštva i pravosuđa u ovom slučaju.

Iako opozicija ima rezervu prema ambiciji crnogorskog tužilaštva da riješava slučajeve visoke korupcije, predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević ipak smatra da se od tih institucija očekuje mnogo:

"Nadamo se da će i ova naša aktivnost podstaći tužilaštvo, od kojeg svi imamo velika očekivanja i opozicija i građani Crne Gore ali i međunarodna zajednica. Politički odnos međunarodne zajednice prema Vladi premijera Lukšića vjerovatno će biti analiziran za nekoliko mjeseci kroz rezultate ovoga slučaja. Ako rezultata bude, vjerovatno da će to značiti pozitivan doprinos nastavku evropskih integracija. Ako rezultata ne bude mislimo da je to već ozbiljan znak da su državne institucije u Crnoj Gori nesposobne da se nose s korupcijom u vrhu Demokratske partije socijalista”, kaže Medojević.
"Politički odnos međunarodne zajednice prema Vladi premijera Lukšića vjerovatno će biti analiziran za nekoliko mjeseci kroz rezultate ovoga slučaja", navodi Nebojša Medojević.

Afera prodaje crnogorskog Telekoma pokrenuta je oko Nove godine kada su finansijske vlasti Sjedinjenih Država utvrdile da je prilikom privatizacije bilo koruptivnih radnji, te da su određeni državni funkcioneri primili mito od skoro sedam i po miliona eura preko lažnih konsultantskih ugovora.

Ta presuda je uslovila da Mađar i Dojče telekom plate poravnanje od 95 miliona dolara kako se istraga ne bi nastavila. Specijalno Tužilaštvo za organizovani kriminal i korupciju je obavijestilo javnost da je od američkih institucija zatražena dokumentacija u vezi ovog slučaja.

Hoće li biti podrške u Parlamentu

Poslanici opozicije su najavili parlamentarnu istragu, saslušanje pred skupštinskom komisijom za kontrolu postupaka privatizacije i druge mehanizme kako bi se otkrilo ko su bili korumpirani funkcioneri i ko stoji iza off shore firmi koje su posredovale u korupciji.

Međutim još uvjek je neizvjesno hoće li biti podrške u parlamentu za formiranje anketnog odbora što će se znati tek sredinom februara.

"Ako 14. februara uspjemo da formiramo Anketni odbor i otvorimo parlamentarnu istragu, za šta je neophodna podrška poslanika parlamentarne
Skupština Crne Gore
Skupština Crne Gore
većine, parlamentarna istraga i Anketni odbor bi nam omogućili da pozovemo svakog pojedinca; nezavisno da li je to aktivni državni funkcioner ili je bivši državni funkcioner, da dobijemo odgovore i od bivšeg premijera Đukanovića i od njegove sestre i od bivših članova poslovodstva Telekoma“, navodi predsjednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić:

U međuvremenu svi vladini funkcioneri, članovi nekadašnjeg borda direktora Telekoma koji su imali veze sa privatizacijom Telekoma, su negirali da su učestvovali u koripciji i da je korupcije bilo.

Da bi vjerovatno umirila javnost, Vlada je objavila dokumentaciju o privatizaciji Telekoma što je od dijela nevladinih organizacija i medija ocjenjeno kao pokušaj zamazivanja očiju javnosti uz tvrdnju da Vlada nije objavila ključna dokumenta.

Prema pisanju Vijesti, između ostalog nije objavljen investicioni program i nedostaju zapisnici sa pregovora predstavnika Vlade i Mađar Telekoma iz 2005 godine, na kojima su dogovoreni uslovi prodaje crnogorske kompanije.

Nedjeljnik Monitor je u istraživačkom tekstu objavio da je prema podacima Registra Vlade Republike Mauricijus crnogorski biznismen Duško Knežević upisan je kao vlasnik 50 odsto firme Fiesta investments limited koja je, prema podacima američkih finansijskih vlasti primala novac za fiktivne ugovore prilikom privatizacije crnogorskog Telekoma.

Aktuelni direktor Telekoma Rudger Šulc je rekao da u cijelom tom poslu postoje određeni elementi koruptivnih uplitanja, a premijer Igor Lukšić je ocjenio nerealnim poništavanje privatizacije Telekoma, dok pravni stručnjaci ne spore tu mogućnost ukoliko se dokaže da prodaji Telekoma prethodila korupcija crnogorskih zvaničnika.

Odgovarajući na naše pitanje, Andrija Mandić je potvrdio da postoji utisak da je splasnuo početni entuzijazam institucija da se rasvijetli korupcionaška afera prodaje Telekoma, i da se polako razvodnjava suština kroz procedure i administraciju:

„Prosto se stvar kanališe u pravcu 'nadležni organi će preduzeti sve što je u njihovoj moći'. To nijesu dobri signali. Signali prosto nijesu dobri jer svi u Crnoj Gori znaju kuda vode ovi tragovi korupcije i na kojoj to adresi bi oni trebalo da se završe“, navodi Mandić.
XS
SM
MD
LG