Dostupni linkovi

Otvara se parlamentarna istraga o Telekomu


Jedna od sjednica Skupštine Crne Gore - ilustracija
Jedna od sjednica Skupštine Crne Gore - ilustracija
I pored protivljenja najjače političke stranke u Crnoj Gori Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića, crnogorska Skupština je odlučila da otvori parlamentarnu istragu u kojoj će se utvrditi da li je bilo korupcije prilikom privatizacije Telekoma.

Crnogorski Telekom je 2005 godine kupio Mađarski i Dojče telekom, a kako je nedavno utvrđeno u Americi, nekoliko crnogorskih zvaničnika je prilikom privatizacije korumpirano sa skoro 7,5 miliona eura preko lažnih konsultantskih ugovora.

Skupštinska većina sastavljena od opozicionih stranaka i manje članice vladajuće koalicije Socijaldemokratske partije podržala je otvaranje parlamentarne istrage o korupciji u vrijeme privatizacije Telekoma Crne Gore.

Afera Telekom nastala je nedavno kada su američki finansijski istražni organi utvrdili da je prilikom privatizacije crnogorskog Telekoma 2005. godine nekoliko osoba iz Vlade Crne Gore bilo korumpirano sa skoro 7.5 miliona eura. Zbog toga su Dojče telekom i njegova podružnica Mađar Telekom za poravnanje i zaustavljanje dalje istrage platili 95 miliona dolara.

To je alarmiralo crnogorsku javnost zbog čega je tražena brza reakcija tužilaštva, međutim do danas nema informacija koji su crnogorski zvaničnici primili mito preko lažnih konsultantskih ugovora. Zato su opozicione stranke iznijele zahtjev za formiranjem anketnog odbora i otvaranjem parlamentarne istrage u vezi korupcije na najvišem nivou čiji je predlagač predsjednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić rekao:

"Prvi koga bi taj anketni odbor pozvao na prvu sjednicu je predsjednik vaše partije, pa njegova sestra, pa Oleg Obradović. Bili bi pozvani svi oni koji se pominju tamo, a to su, ili sinovi ili povezana lica sa funkcionerima koji vode DPS".

Mađar i Dojče telekom su priznali krivicu pred američkim finansijski istražnim organima, samom činjenicom da su platiti poravnanje, rekao je Nebojša Medojević predsejdnik Pokreta za promjene. Medojević je podsjetio da su američke vlasti u istrazi sarađivale i sa drugim zemljama, ali ne i sa crnogorskim istražnim organima.

"Dakle, ovdje se korumpira ona koji daje potpis. To je pravilo u ovim transakcijama. Taj koji potpisuje taj se potkupljuje. U ovom slučaju su potpisivala dva čovjeka- predsjednik DPS i tadašnji predsjednik vlade kao i potpredsjednik ili zamjenik predsjednika Savjeta za privatizaciju Veselin Vukotić. Otvorena je istraga koju je vodio FBI 6 godina i koju je vodio državni tužilac SAD u više zemalja. Jedino sa Crnom Gorom nije imao nikakvu saradnju, jer je pretpostavljam procijenjeno da u Crnoj Gori tužilac i policija zataškavaju i da će prije obavijestiti potencijalne osumnjičene nego dati ispravne informacije", izjavio je Medojević.

DPS se oštro protivi

Otvaranje parlamentarne istrage podržala i manja članica vladajuće koalicije Socijaldemokratska partija koja se do sada nije izjašnjavala javno o tome. Međutim kako je saopštio poslanik Raško Konjević ta partija neće učestvovati u bilo kakvoj politizaciji slučaja. Konjević je rekao da ta priča treba da se otvori kako bi se utvrdila istina i da bi se prekinulo sa špekulacijama
Ilustracija
Ilustracija

"Ako hoćemo kao ozbiljni ljudi da utvrdimo šta je istina onda ćemo to da uradimo na korektan i profesionalan način. Nećemo nikome crtati metu na čelo, figurativno rečeno. Nećemo nikoga optuživati bez dokaza ali sa druge strane nećemo nikome tolerisati, makar to bio moj rođeni brat ili bilo ko iz moje partije, ukoliko se ogriješio o zakon da ne bude sankcionisan", istakao je on.

Demokratska partija socijalista se oštro protivila otvaranju parlamentarne istrage, jer vjeruju da će crnogorsko tužilaštvo rasvijetliti čitav slučaj te da nema potrebe da se Skupština angažuje.

Iako je najjača stranka ostala u manjini, šef poslaničkog kluba Milutin Simović je inicijativu za formiranje anketnog odbora nazvao političkom manipulacijom.

"Mi ne želimo da podržimo zahtjev predlagača za pokretanje parlamentarne istrage, jer je više nego jasno da je to novi pokušaj političke manipulacije koja je prikrivena floskulama o navodnoj borbi opozicije protiv navodno korumpirane vlasti. Mi ne želimo da budemo dio kampanje kojom se narušavaju interesi Crne Gore kao i ugled strateških investitora i međunarodnih kompanija kao što su Dojče telekoma i Mađar telekoma", rekao je Simović.

Slučaj korupcije prilikom privatizacije Telekoma je u fazi tužilačke istrage, a tužilac je zatražio od američkih vlasti dokumentaciju o podmićivanju crnogorskih zvaničnika.

Prema dijelu objavljene dokumentacije bile su korumpirane tri osobe, dvije iz Vlade Crne Gore a treća je, kako je navedeno, advokatica i sestra visoko kotiranog člana Vlade.
XS
SM
MD
LG