Dostupni linkovi

Kraj drame u Francuskoj, ubica iz Tuluza mrtav


Policija u blizini zgrade u kojoj je živeo osumnjičeni Muhamed Merah, 22. mart 2012.
Policija u blizini zgrade u kojoj je živeo osumnjičeni Muhamed Merah, 22. mart 2012.
Ministar unutrašnjih poslova Francuske Klod Gean potvrdio je da je Muhamed Merah, osumnjičeni za seriju ubistava, poginuo u četvrtak u Tuluzu prilikom pokušaja hapšenja, nakon više od 30 sati policijske opsade.

Francuski predsednik Nikola Sarkozi rekao je nakon okončanja policijske akcije da će jedinstvo i solidarnost ubuduće biti francuski prioritet. On je dodao da Francuska "ne može dozvoliti da zatvori postanu centri za ispiranje mozgova", pozivajući na obračun sa islamističkom indoktrinacijom.

Ministar Gean je novinarima kazao da je Merah pucao dok je pokušavao da pobegne kroz prozor.

"Potom je nađen mrtav", izjavio je Gean.

Osumnjičeni ubica sedam osoba, Merah (23) od srede ujutro bio je opkoljen u stanu u Tuluzu.

Francuski ministar je dodao da je nakon upada specijalaca u stan, "Mohamed Merah izašao iz kupatila s oružjem u rukama".

TV France 2: Amaterski video snimak osumnjičenog za pucnjavu u Tuluzu
Amaterski video snimak osumnjičenog za pucnjavu u Tuluzu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:25 0:00

Gean je takođe kazao da Merah nije želeo da se preda policiji i da je "obećao da će u slučaju da bude uhvaćen, ubiti policajce".

Kako je saopšteno, pripadnici specijalne jedinice upotrebili su gas u pokušaju da omame osumnjičenog i uhvate ga živog.

Specijalci su upali u stan osumnjičenog nakon opsade koja je trajala više od 32 sata.

Komunikacija sa Merahom prekinuta je u sredu uveče, nakon što nije ispunio obećanje da će se predati. Policija je tokom noći periodično bacala šok bombe da bi ga uplašila i navela na predaju.

Merah je pre prekida komunikacije rekao da želi da umre sa oružjem u rukama. On je takođe rekao da je prihvatio misiju Al Kaide nakon što je prošao obuku u Pakistanu i otkrio je imena još jednog vojnika i dva policajca koje je nameravao da ubije, ranije su saopštili istražitelji.

Merah je francuski državljanin poreklom iz severne Afrike, a u napadima za koje se sumnjiči ubijeno je sedam ljudi. U ponedeljak je u napadu na jevrejsku školu u Tuluzu ubijen rabin, njegova dva sina i kćer školskog direktora, a teško je ranjen jedan mladić.

Prošle sedmice u Tuluzu i Montobanu ubijena su trojica vojnika, a policija je odmah nakon napada ispred jevrejske škole saopštila da je napadač najverovatnije isti, jer je korišćeno isto oružje.
XS
SM
MD
LG