Dostupni linkovi

Francuska odala počast žrtvama masakra ispred jevrejske škole


Sinagoga Nazareth u Parizu
Sinagoga Nazareth u Parizu
U Francuskoj je u 11 sati minutom ćutanja odata pošta za četvoro ubijenih Jevreja u Tuluzu. Tijela rabina, njegova dva sina i kćeri školskog direktora biće prenesena u Izrael, gdje će, kako je saopštilo Ministarstvo inostranih poslova, biti sahranjeni. Francuska policija intenzivno traga za ubicom koji je, prema istrazi, snimio masakr.

"Ova djeca su bila starosti tri, šest i osam godina. Ubica je pobjegao nakon ubistva djevojčice. To je ozbiljna stvar - tako ozbiljna da je cijela Republika ugrožena. Vaši učitelji, vaše porodice, vi", rekao je francuski predsjednik Nikola Sarkozi u Parizu u jednoj školi, nakon minuta ćutnje za poginule.

U Francuskoj je u toku jedna od najvećih potjera u istoriji, za masovnim ubicom iz Tuluza koji je ispred jevrejske škole "Ozar Hatora" u tom gradu u ponedjeljak ubio rabina, troje djece i teško ranio jednog tinejdžera. Kako je saopštio ministar unutrašnjih poslova Francuske Klod Gean (Claud Gueant) ubica je možda je snimio svoje zlodjelo.

“Pojedini svjedoci su naveli da je napadač na grudima imao neku vrstu uređaja za snimanje, tako da ih može postaviti na internet i javno objaviti. Ovaj elemenat nam pojašnjava detalje o psihološkom profilu ubice“

Gean je takođe izjavio da francuske vlasti pregledaju Internet u potrazi za eventualnim snimkom, ali do sada ništa nijesu našle.

"Svi svjedoci su primijetili da je ubica jako hladan, odlučan i okrutan. Činjenica da je snimio svoj čin da ga opet pogleda ili da ga objavi potvrđuje osjećaj da je to neko odlučan."

Ubica je na žrtve pucao iz pištolja sa motocikla, a nakon zločina je pobjegao. Francuska policija tvrdi da je isto oružje, pištolj kalibra 45, korišćeno u prošlonedeljnom ubistvu tri francuska vojna padobranca. Ubijeni vojnici bili su porijeklom Sjeveroafrikanci sa Kariba.

Vojnici su ubijeni u Tuluzu i obližnjem Montaubanu. Izvori bliski istrazi navode da je isti pištolj i ukradeni skuter upotrijebljen u sva tri napada.

Skuter, crna "Jamaha", ukraden je u Tuluzu pet dana prije oružanog incidenta. Policijski izvori navode da su kamere za nadzor na školi snimile registarske tablice motora.

Policijska istraga usmjerena je na dva moguća motiva, islamizam ili krajnju desnicu, ali motiv zločna nije utvrđen.

Četiri žrtve napada, 30-godišnji rabin iz Jerusalima, Džonatan Sandler, njegova dva sina i djevojčica Mirijam Monsonego, kćer direktora škole, biće prebačene u Izrael, gdje će njihovi posmrtni ostaci biti sahranjeni, saopštilo je Ministarstvo vanjskih poslova Izraela.

BBC izvještač iz Pariza navodi da još od ranih osamdesetih u Francuskoj nije bilo smrtonosih napada na Jevreje, a čak i tada djeca nikada nijesu bila mete.

Izraelski ministar vanjskih poslova Avigdor Liberman kritikovao je šeficu evropske diplomatije Ketrin Ešton što je napravila paralelu između napada na jevrejsku školu u Tuluzu i mladih u pojasu Gaze.

"Ministar je ocijenio da izjave Ešton nijesu prikladne i izrazio nadu da će ona još jednom razmisliti i povući te izjave", navodi se u saopštenju iz ministarstva.

"Ministar je rekao da je Izrael najmoralnija zemlja na svijetu iako mora da se bori protiv terorista koji djeluju među civilnim stanovništvom u pojasu Gaze. Izraelska vojska čini sve da izbjegne da ugrozi civilno stanovništvo bez obzira što ono podržava teroriste", dodaje se u saopštenju i dalje navodi "Djeca o kojoj bi Eštonova trebalo da govori jesu djeca na jugu Izraela koja žive u strahu od projektila koji se ispaljuju iz pravca pojasa Gaze".

Šefica evropske diplomatije u ponedeljak je, odajući poštu poginulima u Tuluzu, uporedila ubistvo djece i profesora ispred jevrejske škole u Francuskoj sa stradanjem mladih u Gazi i Siriji.
XS
SM
MD
LG