Dostupni linkovi

Opkoljen osumnjičeni za ubistva u Tuluzu


Policija u Tuluzu
Policija u Tuluzu
Pripadnici elitne jedinice francuske policije RAID opkolili su u sredu u Tuluzu 24-godišnjeg Muhameda Meraha, za koga se sumnja da je ubio troje dece i profesora ispred jevrejske škole u tom gradu, kao i trojicu vojnika nedelju dana ranije.

Evakuisani su svi stanovnici iz zgrade u kojoj se nalazi osumnjičeni.

U međuvremenu, majka i brat osumnjičenog mladića su privedeni. Policija je ranije dovela majku ispred opkoljene zgrade, kako bi ga naterali da se preda, ali je ona odbila da učestvuje u celom slučaju jer smatra da nema uticaja na njega.

Policija je rekla da je u napadačevom autu pronašla i eksploziv.

Kako javlja AFP, u blizini opkoljene zgrade oko devet sati ujutro se čula eksplozija. Reč je o akciji policije u kojoj je vozilo dignuto u vazduh jer je ometalo opsadu. Policija je naglasila da im je cilj da mladića uhvate živog.

Nakon toga došlo je bilo i do pucnjave u kojoj su ranjena tri policajca, a u toku pregovora oko predaje osumnjičeni je rekao da je pripadnik Al-Kaide.

Gean je potvrdio je da je osumnjičeni boravio među pripadnicima Al-Kaide, na granici Pakistana i Avganistana, i da za sebe tvrdi da je "privržen" salafistima.

"On za sebe tvrdi da je mudžahedin i da pripada Al-Kaidi. Kaže da je hteo da se osveti za palestinsku decu i zbog učešća francuske vojske u stranim intervencijama", rekao je Gean.

Na ovo je reagovao prvi čovek Muslimanske zajednice u Francuskoj, Muhamed Musai, ističući da ovaj čin nema nikakve veze sa Islamom.

Ovakav čin je u potpunoj suprotnosti sa osnovama naše religije”, rekao je čelnik Saveta muslimana Fracuske. “Francuski muslimani su uvređeni takvom tvrdnjom”

Operacija policije započela je u rano jutro u sredu, oko dva sata.

Osumnjičeni je poreklom iz severne Afrike, živi u Tuluzu i francuski je državljanin, rekao je ministar i dodao da je tokom pregovora sa policijom rekao da je pucao ispred jevrejske škole u Tuluzu kako bi "osvetio palestinsku decu i napao francusku vojsku".

Frans pres navodi da prema zvaničnim informacijama, za sada niko u ime Al-Kaide, nije preuzeo odgovornost za napad na jevrejsku školu niti za ubistva vojnika. U sredu ujutru dogodila se i eksplozija u Parizu, ispred ambasade Indonezije.Povrešenih nije bilo, ali je pričinjena znatna materijalna šteta, javljaju agencije. Niko još nije preuzeo odgovornost za ovaj napad.

U Izraelu su u sredu sahranjena tela ubijenih u masakru u Tuluzu.

Povodom izjave Meraha da je ovim strašnim činom hteo da osveti palestinsku decu, oglasio se i premijer Salam Fajad.

"Vreme je da ovi kriminalci prestanu da koriste ime Palestine za svoje terorističke napade i da prestanu da se pretvaraju da im je stalo do palestinske dece koja samo traže normalan život", navodi se u saopštenju palestinskog ministra.

U napadu pre dva dana na jevrejsku školu u Tuluzu ubijen je rabin, njegova dva sina i kćer školskog direktora, a teško je ranjen mladić. Prošle sedmice u Tuluzu i Montobanu ubijena su trojica vojnika, a policija je odmah nakon napada na jevrejsku školu saopštila da se najverovatnije radi o istom napadaču jer je u oba napada korišćeno isto oružje.

Francuska je u utorak proglasila Dan žalosti, a predsednik Nikola Sarkozi je izjavio da je glavni razlog ovih napada rasizam. Sarkozi je zbog poslednjih događaja u Francuskoj obustavio predizbornu kampanju za predsednika, u okviru koje je održao nekoliko desničarskih govora protiv imigranata, zbog čega je Angela Merkel odbila da mu da podršku.
XS
SM
MD
LG