Dostupni linkovi

Državni doček za Stefanovića, opozicija negoduje


Ulaz u zgradu Vlade Kosova
Ulaz u zgradu Vlade Kosova
Kosovo je odobrilo posetu šefu srpskog pregovaračkog tima Borku Stefanoviću koja će se odigrati u četvrtak, nakon što je on u utorak posle podne zatražio dozvolu za dolazak u Prištinu.

Kako se saznaje, Vlada Republike Kosova Stefanoviću će prirediti državni doček, ali još uvek nije sigurno ko će ga dočekati i sa kim će se sastati.

Borislav Stefanović
Za sada je poznato da će Stefanović održati sastanak sa šeficom kosovskog pregovaračkog tima Editom Tahiri, a najavljeno je da će se on sastati i sa Srbima severno i južno od Ibra.

Međutim, u Skupštini Kosova ne postoji spremnost da se održi sastanak sa Stefanovićem. Ova poseta je prema mišljenju predsednika Skupštine Jakupa Krasnićija samo nastavak dijaloga.

“Posetu šefa srpskog pregovaračkog tima vidimo kao nastavak dijaloga koji se održava u Briselu. Ali nije na tom nivou da bi zvaničnika srpske administracije dočekao predsednik Skupštine Kosova”, kazao je Krasnići.

Dok je Stefanović izrazio želju da se sastane sa predstavnicima opozicije, oni pak kažu da ne vide razloga za to. Opozicioni pokret Samoopredeljenje, koji je inače protiv dijaloga Prištine i Beograda, posetu Stefanovića Kosovu smatra uvredom za građane Kosova, kazao je Shpend Ahmeti iz ovog pokreta.

“Mi smo protiv ovih pregovora zato što su oni bez principa i bez uslova. I sada, zvaničnik države koja ne priznaje Republiku Kosovo dolazi i biće dočekan sa najvišim zaslugama kosovskih vladinih institucija. Zamenik premijera će dočekati gospodina Stefanovića, a gde će se sastati, pod kojim zastavama, ostaje da se vidi. Ali, ovo nije prvi put da vlada Kosova i Thaci pravi ovakve kompromise i zato nas sve ovo ne čudi. Prema tome, ovo je više jedna uvreda nego što je provokacija za građane Kosova”, kazao je Ahmeti.

U Beogradu su ocenili da poseta Stefanovića Prištini predstavlja gest kojim Srbija pokazuje pragmatičnost, a kosovski analitičar Behlul Beqaj smatra da je ova poseta nepotrebna u situaciji kada su povećane tenzije oko dijaloga, s obzirom da Albanci dobro znaju sta srpska strana očekuje od ovog dijaloga.

“Po mom sudu bilo bi bolje da je gospodin Stefanović upoznao srpsku javnost o tome šta treba da se dogodi u Srbiji kako bi se Srbija i srpska javnost suočila sa posledicama pogubne politike koju je vodila do skoro. U ovom kontekstu mislim da poseta neće biti od pomoći, već će više odmoći daljem procesu dijaloga Kosova i Srbije, iako u suštini neće zadirati u dalji tok i suštinu dijaloga, jer to ne zavisi ni od srpske ni od kosovske zajednice već od međuanrodne zajednice”, kaže Beqaj.

Poseta Stefanovića događa se uoči četvrte runde pregovora Prištine i Beograda koji će se održati 17. i 18. maja u Briselu.

Očekuje se da će na dnevnom redu biti sumiranje rezultata dosadašnjih pregovora iz oblasti energetike, telekomunikacija i slobode kretanja, ali i pokretanje pitanja nestalih lica.
XS
SM
MD
LG